Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trump har haft ett stormigt första år som president och än så länge har han inte lyckats övertyga majoriteten av det amerikanska folket om att han gör ett
Trump har haft ett stormigt första år som president och än så länge har han inte lyckats övertyga majoriteten av det amerikanska folket om att han gör ett "bra jobb". Bild: Carolyn Kaster

Rekordlågt förtroende för Trump

Efter ett år som president är det amerikanska folkets förtroende för Donald Trump rekordlågt. Enligt tv-jätten CBS opinionsundersökningar har ingen tidigare president haft lägre förtroende efter sitt första år i Vita huset.

Sedan Ronald Reagan 1982 hade suttit ett år som president har tv-bolaget CBS frågat det amerikanska folket om de anser att den sittande presidenten gör ett bra jobb.

När tv-jätten lät utföra den traditionella opinionsundersökningen mellan den 13- och 16 januari i år svarade endast 37 procent av de tillfrågade amerikanerna att de anser att Donald Trump gör ett bra jobb, medan 58 procent anser att han inte gör det.

Siffrorna kan till exempel jämföras med Trumps företrädare Barack Obamas siffror. 2010 ansåg 50 procent av amerikanerna att Obama gjorde ett bra jobb efter ett år på sin post.

Bush populärast efter ett år på posten

Även Obamas popularitet var låg efter hans första år. Sedan CBS startade sin traditionella undersökning hade bara Ronald Reagan dessförinnan haft lägre förtroende – då endast 49 procent av de tillfrågade amerikanerna 1982 tyckte att Reagan gjorde ett bra jobb.

Störst förtroende efter ett år som president har far och son George Bush haft enligt CBS undersökningar.

I januari 2002, fyra månader efter terrorattackerna den 11 september, hade George W Bush 82 procent av amerikanernas förtroende.

USA hade då en månad tidigare förklarat att man hade besegrat talibanerna efter att man invaderade landet i oktober 2001 för att fånga Usama bin Ladin och utrota al-Qaida.

Bush den äldre hade, George H W, hade i sin tur 76 procent av amerikanernas förtroende 1990 under det pågående Gulfkriget.

Får erkännande för ekonomin

Under det gångna året var Trumps förtroendesiffror som högst i samband med att USA i april inledde flyganfall mot militära mål kontrollerade av den syriska regimen. Då ansåg 43 procent av amerikanerna att presidenten gjorde ett bra jobb. Lägst var Trumps förtroende i september den endast 35 procent hade förtroende för honom.

Trots att förtroendet är lågt för Trump anser många amerikaner ändå att hans politik har haft en positiv inverkan på den amerikanska ekonomin.

67 procent av amerikanerna upplever enligt CBS att den amerikanska ekonomin går väldigt eller ganska bra. Av dem som anser att ekonomin går bra anser också 71 procent att den gör det mestadels eller delvis på grund av Trumps politik.

Majoriteten tycker USA är på väg åt fel håll

Störst förtroende har Trump bland sina republikanska väljare. Bland republikanerna anser 83 procent att han gör ett bra jobb, medan endast sju procent av väljarna som identifierar sig som demokrater tycker att presidenten sköter sitt arbete.

När det gäller amerikanernas framtidstro anser endast 34 procent att landet är på väg i rätt riktning, medan 60 procent anser att landet är på väg åt fel håll.

CBS:s opinionsundersökning gjordes mellan den 13 och 16 januari då 1225 vuxna personer från hela USA intervjuades per telefon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.