Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rekordbeslaget: 311 kilo knark vid svensk-norska gränsen

40 kilo marijuana, 232 kilo hasch, 27 kilo amfetamin och tolv kilo ecstasy. Det var vad den norska tullen fann vid ett rekordbeslag i Hedmark, norskt fylke som gränsar till Sverige.

28 november i fjol gjorde tullarna i Kongsvinger, vid gränsen till Värmland och Sverige, det största beslaget av narkotika i Norge under hela 2015.

Det är dock först nu som nyheten nått ut till allmänheten, rapporterar flera norska medier.

– Tullarna blev uppmärksamma på en bil som de valde att kontrollera. I den fann de omkring 300 kilo narkotika av olika slag, säger Ane Evang, åklagare vid sektionen för organiserad kriminalitet i Oslo, till tidningen Dagbladet.

Bild: Norska Polisen

Tillslaget startade genom att tulltjänstemännen i Kongsvinger på videobilder från gränsen såg att det först kom en svensk hyrbil innan det strax därefter kom ytterligare en hyrbil. Tulltjänstemännen anade oråd och stoppade till slut hyrbilarna vid Masterud, strax utanför Kongsvinger.

– Då dök det upp en svensk skåpbil och en norsk skåpbil. Vi tog kontakt med dem och kände snabbt att de hade en tunn historia, säger Kjersti Bråthen, tillförordnad sektionschef vid Kongsvinger tullstation till Dagbladet.

Flera svenskar och en norrman greps i samband med tullkontrollen vilket NRK var först med att rapportera.

Senare ska ytterligare tre personer ha gripits, två i Sverige och en i Oslo. Totalt är sju personer involverade varav fyra har erkänt i delar eller fullt ut. En av personerna har hittills inte velat säga någonting och två av de misstänkta ställer sig oförståendes till anklagelserna.

Bild: Norska Polisen

Ärendet utreds nu av Oslo-polisen som samarbetar med polis i Sverige och Nederländerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.