Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Reinfeldtuttalande bränsle i domstol

Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalanden häromdagen bevisar att Julian Assange inte kommer att få en rättvis prövning i Sverige, hävdar Wikileaks-grundarens brittiska advokater.

Domarens beslut väntas tidigast 24 februari.

Gång på gång har Assanges advokater både inför domaren och inför tv-kamerorna hävdat att det svenska rättssystemet är politiskt styrt och att våldtäktsmisstänkta inte får en rättvis prövning eftersom många rättegångar sker bakom stängda dörrar.

Fredrik Reinfeldt kommenterade i tisdags kritiken med att Sverige har ett självständigt rättsväsende och sade samtidigt det är beklagligt att kvinnors rätt och ställning väger så lätt när det gäller den här typen av frågor jämfört med andra typer av teorier som förs fram.

Folkets fiende

– Statsministerns uttalande är oerhört och oacceptabelt, sade Assanges advokat Geoffrey Robertson när den sista rättegångsdagen inleddes i Belmarsh-domstolen i sydöstra London.

– Assange är nu folkets fiende nummer ett. Det svenska folket kommer att tro på det som kommer från statsministern, hävdade Robertson.

Han krävde att rättegången skulle ajourneras tills uttalandena översatts och analyserats.

Domaren Howard Riddle avslog dock försvarets begäran med motiveringen att han måste sätta punkt någonstans. Han konstaterade att hur hans beslut än blir så kommer det att överklagas.

Däremot medgav han att försvaret får bifoga en översättning av Reinfeldts uttalanden till handlingarna.

Bör förhöras

Robertson upprepade också att den svenska åklagaren Marianne Ny borde ha kallats till domstolen i London för att svara på frågor om sitt agerande i den pågående förundersökningen.

– Det är inte rättvist att försvaret måste kalla vittnen, medan den svenska åklagaren Marianne Ny inte behöver komma hit och vittna, sade han.

Han upprepade påståendet att Marianne Ny inte är behörig att begära en europeisk arresteringsorder, vilket åklagaren Clare Montgomery argumenterade emot.

När det gäller Reinfeldts uttalanden sade Montgomery:

– Statsministerns uttalanden bör bedömas av domstolen i Sverige, och inte av domstolen här i Storbritannien.

Domare Riddle har sagt att han vill ha två veckor på sig innan han förkunnar sitt beslut. Julian Assange ska kvarstå i husarrest mot borgen fram till 24 februari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.