Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Reid satsar på lösning till måndag

Med delar av statsapparaten nedstängd och fem dagar kvar tills USA slår i skuldtaket förväntade sig talmannen i senaten Harry Reid att samtalen med Republikanernas ledare ska resultera i en uppgörelse till måndag.

Reid var bestämd på lördagen, även om samtalen bara var i sin linda.

-Jag menar inom de närmaste 48 timmarna, förtydligade han.

Dessförinnan förde Reid och Republikanernas gruppledare Mitch McConnell i senaten ett privat samtal i dag och öppnade därmed "en kommunikationslinje" mellan sig. Samtalet beskrevs som hjärtligt och en möjlig förhandlingsstart. Reid var nöjd över att samtalen med Republikanernas gruppledare kommit i gång men konstaterade att det återstår "en lång väg att gå".

Obama varnar

Om senaten lyckas nå en uppgörelse krävs det utöver demokraternas röster åtminstone några republikaners stöd i representanthuset. Det stödet är långtifrån garanterat, i synnerhet om förslaget inte innehåller någon ny attack på sjukvårdsförsäkringen Obamacare.

Även om korttidslösning om skuldtaket inte är utesluten riktade president Barack Obama kritik mot ett sådant scenario i sitt veckotal.

-Det vore inte klokt att, som en del föreslår, sparka skuldtaksburken framför sig längs vägen några månader, och snudda vid en avsiktlig betalningsinställelse - den första i sitt slag - mitt i julhandeln, säger presidenten.

"Utpressning"

Stärkt av opinionsmätningar som tyder på att Republikanerna får största delen av skulden för budgetstriden visade Obama i veckotalet inga tecken på att backa. Han kallade högerextrema republikaners taktik för utpressning.

-Att skapa kriser för att få stora eftergifter är inte så som vår demokrati ska fungera, och vi måste sätta stopp för det. Politik är en kamp om idéer, men man främjar dessa idéer via val och lagstiftning - inte utpressning.