Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den ryske journalisten och författaren Arkadij Babtjenko har skjutits ihjäl i Ukraina. Arkivbild.

Regimkritisk rysk journalist mördad i Kiev

Regimkritiske ryske journalisten Arkadij Babtjenko har skjutits till döds i sitt hem i Ukrainas huvudstad Kiev. Hans hustru var i badrummet när hon hörde skott och rusade ut bara för att finna maken blödande.

Babtjenko dog av sina skador i ambulans på väg till sjukhus, uppger polisen som misstänker att mordet är kopplat till Babtjenkos yrkesliv. Han var en av Rysslands mest kända krigskorrespondenter, men hade lämnat hemlandet eftersom han fruktade för sitt liv, rapporterar Reuters.

- Jag blir faktiskt chockad. Hans röst var så viktig i dagens Ryssland: seriös och orädd. Hela världen blir fattigare utan en sådan stämma, som törs rapportera rakt och ärligt från ett land där demokratin håller på att smulas sönder, säger Ola Larsmo, före detta ordförande för Svenska Pen.

Fick svenskt pris

Babtjenko, som blev 41 år, tilldelades 2015 Tucholskypriset av Svenska Pen, ett pris som sedan 1985 gått till författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. I en intervju med TT i samband med prisutdelningen vittnade Babtjenko om en hård verklighet för journalisterna i Ryssland:

- Om man är oliktänkande på något sätt så får man problem i Ryssland. Det finns knappt någon oberoende journalistik. Den har ersatts av propaganda av en magnitud som inte tidigare funnits. Rysslands starkaste vapen i dag är inte ubåtar eller flygplan utan tv. Där är floder av hat, homofobi och krig, krig, krig.

Deltog i Tjetjenien-kriget

Som 18-årig värnpliktig skickades Babtjenko till kriget i Tjetjenien. Han har sedan skrivit flera böcker som skildrar just krig, däribland "Krigets färger. Ett vittnesmål" (2007) om Tjetjenien och "Bilder av ett litet krig" (2009) om Sydossetien.

Ola Larsmo, som träffade Babtjenko i samband med prisutdelningen, pekar på att journalisten levde under ständigt hot:

- Han var inte förvånad över att hatet och hoten mot honom skruvades upp när han vågade vara kritisk mot samhällsutvecklingen och nationalismen.