Ledaren för regeringspartiet Georgisk dröm, Bidzina Ivanishvili, har utropat sig till segrare i landets parlamentsval.
Ledaren för regeringspartiet Georgisk dröm, Bidzina Ivanishvili, har utropat sig till segrare i landets parlamentsval. Bild: Georgian Dream/AP/TT

Styrande parti vann parlamentsval i Georgien

Det styrande regeringspartiet Georgisk dröm vann parlamentsvalet i Georgien. Men oppositionen motsätter sig resultatet och utesluter inte en bojkott av det nya parlamentet.

ANNONS

När 99 procent av rösterna räknats hade Georgisk dröm fått 48,1 procent av rösterna, enligt landets valkommission. Den största utmanaren Förenade nationella rörelsen (UNM) fick 27,1 procent. Ett flertal mindre oppositionspartier kom också över spärren på 1 procent för att komma in i parlamentet och totalt fick opposition 45,6 procent av rösterna.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har meddelat att de bedömt att valet huvudsakligen gått rättvist och riktigt till.

Oppositionen i landet är dock av en annan uppfattning.

– Vi accepterar inte valresultatet och kräver att det hålls ett nytt val, säger Nika Melia från oppositionspartiet UNM.

ANNONS

Oppositionen planerar nu att genomföra protester i veckan och utesluter inte en bojkott av det nya parlamentet.

Ledaren för Georgisk dröm, Bidzina Ivanishvili, säger att hans parti vann tillräckligt med platser i parlamentet för att kunna bilda regering.

På grund av Georgiens komplexa vallagar kan det dröja fram till slutet av november innan landet får en ny regering.

Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien, och är till ytan ungefär dubbelt så stort som Jämtland.

Georgien, mellan 1936 och 1991 en del av Sovjetunionen, har omkring 4,5 miljoner invånare.

Från 1992 leddes det självständiga Georgien av den förre sovjetiske utrikesministern Eduard Sjevardnadze, som störtades 2003 i en fredlig folkresning, "Rosenrevolutionen".

Året därpå tillträdde Mikhail Saakasjvili som landets president och satt kvar på posten till 2012.

Källa: UI/Landguiden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS