Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringskris hotar i Finland efter ledarbyte

Det kan dra ihop sig till regeringskris i Finland sedan högerpopulistiska Sannfinländarna valt den kontroversielle och hetsdömde EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny partiledare.

Statsminister Juha Sipilä (C) konstaterar att regeringspartnerns nye ledare står långt ifrån Centerns värderingar.

- Det gäller invandringsfrågor, mänsklighetsfrågor och den sortens frågor som berör mänskliga värden, säger Juha Sipilä om frågor där den nye ledaren för Sannfinländarna utmärker sig.

Det var med betryggande majoritet som Jussi Halla-aho valdes på partiets kongress i Jyväskylä. Halla-aho fick 949 röster mot främste utmanaren, riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho, som fick 629.

Skymfat islam

- I det här partiet är det inte ordföranden som gör partiet, det är medlemskåren och fältet som gör det, fastslog Halla-aho direkt efter sin valseger.

Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho beskrevs inför valet som ett mer måttfullt alternativ till Jussi Halla-aho, som så sent som 2012 dömdes för hets mot folkgrupp, för att ha skymfat islam på sin blogg.

Statsminister Sipilä konstaterade att valet av Jussi Halla-aho till ny partiordförande betyder att Sannfinländarna nu är ett annat parti än det tidigare varit. Sipilä ringde dock upp Halla-aho efter valet och gratulerade och enligt den finländske statsministern har Halla-aho sagt att han vill fortsätta regeringssamarbetet i enlighet med det nuvarande regeringsprogrammet.

Sipilä har sammankallat regeringspartierna för att diskutera fortsättningen på måndag. 

Statministern "väl förberedd"

- Då ser vi tillsammans hur vi går vidare. Det här kom inte som någon överraskaning. Jag har själv sedan tisdagskvällen sett det som det mer sannolika alternativet. Jag har kunnat förbereda mig väl, säger Sipilä.

Men enligt Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo akademi kommer partiledarvalet att leda till regeringskris. Inför partiledarvalet har även Samlingspartiet varit tydligt med att de inte vill regera med Jussi Halla-aho som ordförande för Sannfinländarna.

- Halla-aho vill profilera partiet som främlingsfientligt, säger Göran Djupsund till TT.

Och Halla-aho har sagt till finländska Yle att Sannfinländarna inte kan vara med i regeringen till vilket pris som helst, och att en stor del av partiets anhängare vill ha en "förnuftigare" invandringspolitik.

- Jag är inte rasistisk, utan jag stöder en betydligt restriktivare invandringspolitik än den vi har i dag. Jag anser att det är en ödesfråga för många västeuropeiska länder i framtiden, säger Jussi Halla-aho till Yle

Jättereform hotad

Göran Djupsund spår turbulens inom Sannfinländarna också.

- Det gamla gänget inom partiet som värnar om landsbygden och den vanliga människan är inte med på Halla-ahos linje. Det finns inte stöd för det bland folket heller. Sannfinländarna kommer bli ett fem-till-åtta-procents-parti nu.

Centerpartiet har flera anledningar att vara bekymrade över valet av partiledare, enligt Djupsund. Regeringen skissar just nu på den största reform som Finland har gjort som självständig stat. Det är en social- och hälsovårdsreform som ska ge landskapen större valfrihet och Centerpartiet är drivande i frågan.

- Om det blir regeringskris och eventuellt nyval kommer inte reformen att genomföras. De är redan stressade över att det är val om mindre än två år och att de inte kommer få igenom reformen innan dess, säger Göran Djupsund.