Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Angela Merkel, ordförande för kristdemokratiska CDU, vid ett partimöte i Berlin på måndagen.

Regeringskris avvärjd i Tyskland

Förbundskansler Angela Merkel och hennes inrikesminister Horst Seehofer har lyckats undvika en regeringskris efter ett maratonmöte. Enighet har nåtts om att stoppa illegal invandring och Seehofer drar därmed tillbaka hotet om att lämna sin post.

Merkel beskriver överenskommelsen mellan CDU och systerpartiet CSU, som "en riktig bra kompromiss".

- Vi kommer att skapa transitcenter i Tyskland varifrån migranter kommer att återföras till de länder de befann sig i tidigare, säger Merkel enligt Reuters.

Det optimistiska uttalandet kommer efter en infekterad konflikt som hotat Merkels breda koalition. Backa – annars avgår jag. Så löd Seehofers ultimatum till Merkel i söndags. Det framfördes under ett möte med ledarskiktet för CSU i München, och hotet gällde både ministerposten och 68-åringens roll som partiordförande.

Pratade i timmar

På måndagskvällen höll de två systerpartiernas ledare ett flera timmar långt krismöte i Berlin för att diskutera en väg ut ur den låsta situationen. Seehofer hotade att stänga Tysklands gränser för asylsökande som registrerats i ett annat EU-land. Merkel ville i stället fortsätta förhandla om frågan på EU-nivå, och bygga vidare på resultatet från förra veckans toppmöte, då medlemsländerna bland annat kom överens om att utreda ett förslag om asylcenter i och utanför EU.

Men sent på kvällen kom beskedet att Seehofer och Merkel enats. En tydlig överenskommelse hade då nåtts med förbundskansler Angela Merkel om att stoppa illegal invandring längs den tyska och österrikiska gränsen, meddelade Seehofer enligt Reuters.

Seehofer sade också att han stannar kvar på posten som inrikesminister.

Då hade parlamentsledamöter från både CDU och CSU vid ett separat möte uppmanat Merkel och Seehofer att enas för att undvika en regeringskris.

Stötesten

Migrationsfrågan har varit en stötesten mellan Merkels CDU och bayerska CSU sedan 2015, då förbundskanslern öppnade den tyska gränsen för hundratusentals migranter och flyktingar. Både regeringen och CDU har sedan dess helt lagt om politiken men CSU, som traditionellt ligger till höger om CDU, har velat strama åt den tyska linjen ytterligare.

I takt med att schismen mellan de kristdemokratiska partierna fördjupades förberedde sig socialdemokratiska SPD – som också ingår i regeringskoalitionen – för ett möjligt nyval. SPD driver en avsevärt mjukare linje i asyl- och migrationspolitiken och har haft svårt att smälta Seehofers krav.

- Mitt tålamod håller långsamt på att rinna ut, sade partiledaren Andrea Nahles om striden mellan CDU och CSU. Hon krävde samtidigt ett sammanträde mellan de tre regeringspartierna.

Med överenskommelsen i hamn är ett nyval inte längre ett troligt scenario.