Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.

Regeringen i Venezuela: En kupp har avvärjts

Socialistregeringen i Venezuela hävdar att den avvärjde ett nytt försök till statskupp under den gångna helgen, där det planerades för att mörda president Nicolás Maduro.

Enligt landets kommunikationsminister Jorge Rodríguez hade kuppmakarna för avsikt att ersätta Maduro med en general. Både aktiva och pensionerade officerare ska ha varit delaktiga i planerna på statskupp, som skulle ha satts i verket under den gångna söndagen och måndagen.

Rodríguez uppger att USA, Colombia och Chile är kopplade till kuppförsöket. Han anklagar i huvudsak Colombias högerpresident Iván Duque, men pekar också ut Chiles president Sebastián Piñera och USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton för delaktighet.

Enligt dessa uppgifter var tanken att Raúl Baduel, tidigare försvarsminister under Hugo Chávez styre som i dag sitter fängslad, skulle ta över makten.

Oppositionsledaren Juan Guaidó avfärdar den sittande regeringens påståenden.

Uppgifterna kommer samtidigt som Ryssland säger sig dra tillbaka sina omkring 100 militära "tekniker" från det sydamerikanska landet. Enligt den ryska ambassaden ska ett flygplan lyfta med personalen från huvudstaden Caracas på onsdagen med destination Moskva.

Det var i mars som personalen skickades till Venezuela. Spekulationerna startade genast eftersom ryska legosoldater anses finnas i landet, men enligt Moskva har det hela gått ut på ett "ganska rutinartat underhållsarbete".