Rebeller: USA expanderar i Syrien

Amerikanska trupper har ökat sin närvaro i sydöstra Syrien. Det hävdar USA-stödda rebeller som samarbetar med amerikanska styrkor i kampen mot terrorstämplade Islamiska staten (IS).

ANNONS
|

I gränsstaden al-Tanf samarbetar amerikanska styrkor och syriska rebellgrupper för att stoppa flyende IS-anhängare, som försöker ta sig från Syrien till Irak. Amerikanska specialstyrkor har haft en bas där sedan förra året, men nu har de inrättat en andra bas omkring sex–sju mil nordost om staden, enligt den USA-stödda rebellgruppen Maghawir al-Thawra.

Nyhetsbyrån Reuters har också talat med regionala underrättelsekällor som säger att den amerikanska militären utökat sin närvaro i södra Syrien och för första gången flyttat ett nytt raketsystem dit, som tidigare bara använts från Turkiet och Jordanien.

ANNONS

Ryan Dillon, talesperson för den USA-ledda allians som kämpar mot IS, nekar dock till att trupperna har satt upp en ny militärbas.

- Vi har den där förläggningen i al-Tanf, som är en temporär bas och plats för oss att utbilda våra partnerstyrkor i att strida för att besegra IS. Men det är den enda basen och platsen i södra Syrien där vi har koalitionssoldater.

De USA-stödda rebellerna kämpar för att driva ut IS från dess två sista stora fästen – Mosul i Irak och Eufratdalen nära al-Raqqa i Syrien

TT-Reuters

Fakta: Gränsstaden al-Tanf

al-Tanf ligger vid en gränsövergång mellan Syrien och Irak på huvudvägen mellan Bagdad och Damaskus. De USA-stödda rebellerna tog tillbaka staden från Islamiska staten (IS) förra året, bland annat för att förhindra att Iran i framtiden ska använda staden för att skicka vapen till den syriska regeringen.

Rebellerna vill också använda al-Tanf för att kontrollera mer territorium längs gränsen och avancera mot Dayr al-Zawr (Deir Ezzor), en stad nära Eufratfloden där regeringen håller en enklav som är omringad av IS.

Källa: Reuters

ANNONS