En motorcykel passerar byggnader, fotograferade den 20 september, som förstörts i strider i staden Ariha i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien.
En motorcykel passerar byggnader, fotograferade den 20 september, som förstörts i strider i staden Ariha i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien.

Rebeller förnekar att de börjat lämna Idlib

En av de väpnade grupperna i den rebellhållna syriska provinsen Idlib förnekar uppgifterna om att den har börjat dra tillbaka sina styrkor och vapen från den buffertzon som upprättas.

ANNONS
|

- Det har inte skett några tillbakadraganden av tunga vapen från något område eller någon front. Dessa uppgifter tillbakavisas, fullständigt tillbakavisas, säger Naji Mustafa, talesperson för den pro-turkiska rebellalliansen NLF.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i Storbritannien rapporterar att gruppen Faylaq al-Rahman, som är en del av NLF, har börjat dra tillbaka styrkor och vapen, "inklusive stridsvagnar och kanoner".

ANNONS

Senast den 15 oktober

Buffertzonen upprättas för att undvika blodiga strider med syriska regimstyrkor och gruppens tillbakadragande skulle ha varit den första som uppfyller överenskommelsen med Turkiet och Ryssland.

Zonen ska vara 15–20 kilometer bred och löpa längs med frontlinjen mellan rebellerna och regimens styrkor, och patrulleras av turkiska och ryska soldater. Enligt avtalet – som kom till inför hotet om en markoffensiv från regimstyrkorna för att återta vad som är det sista större fästet för den väpnade oppositionen – ska alla rebeller ha lämnat över sina tunga vapen senaste den 10 oktober och ha lämnat området fem dagar senare.

Även gruppen nekar

Den största rebellalliansen i området, jihadistgruppen Tahrir al-Sham, har dock inte meddelat hur man ställer sig till uppgörelsen.

Men också en talesperson för Faylaq al-Rahman – som har 8500–10000 man i vapen i Idlib – nekar till SOHR:s uppgifter:

- Det har inte skett någon förändring i lokaliseringen av vapen eller omfördelning av stridande, även om vi fortfarande står fast vid överenskommelsen som nåddes i (den ryska orten) Sotji, säger Sayf al-Raad.

ANNONS
TT-AFP

Fakta: Rebellerna i Idlib

Idlib skiljer sig från andra tidigare rebellhållna regioner på grund av det stora antalet rebeller.

En stor del av området kontrolleras också av den så kallade HTS-alliansen, som domineras av den tidigare al-Nusrafronten som var allierad med terrorrörelsen al-Qaida, vilket minskat utrymmet för förhandlingar.

Rebellalliansen NLF är pro-turkisk.

Omkring hälften av de tre miljoner människor som lever i Idlib har tidigare tvingats fly från sina hem i andra delar av Syrien, enligt FN.

En storskalig offensiv mot Idlib kan utöver en humanitär katastrof och nya flyktingströmmar skapa konflikt mellan Syrien och Ryssland å ena sidan och Turkiet – som stöder rebellsidan – å andra sidan. Turkiet har också militär närvaro i regionen, med flera observationsplatser i Idlib.

Enligt ett avtal mellan olika rebellgrupper och Ryssland och Turkiet ska en buffertzonen på 15–20 kilometer upprättas för att undvika blodiga strider med syriska regimstyrkor.

Den senaste tiden har turkiska medier rapporterat om förstärkt turkisk militär närvaro i området.

Källor: APF, Reuters

ANNONS