Våldet i norra Etiopien driver många på flykt. Här väntar folk på nödhjälp i Debark i Amhara i slutet av augusti.
Våldet i norra Etiopien driver många på flykt. Här väntar folk på nödhjälp i Debark i Amhara i slutet av augusti. Bild: Mulugeta Ayene/AP/TT

Uppgifter om massaker: "Jag såg massgraven"

Uppgifter strömmar in om en ny stor massaker i den blodiga konflikten kring Tigray i norra Etiopien. Enligt läkare och lokala myndighetskällor har minst 125 bybor skjutits ihjäl i Amhara, regionen söder om Tigray.

ANNONS

– Det fanns 125 döda i byn Chenna. Jag såg själv massgraven, säger Mulugeta Melesa, sjukhuschef i närbelägna Dabat.

En grym konflikt pågår i området sedan Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed i november förra året beordrade en offensiv mot den i Tigray styrande rörelsen TPLF. Sedan dess har det kommit talrika rapporter om grymheter, men att få oberoende bekräftelser på vad som hänt är oftast omöjligt.

Sedan tidig sommar har TPLF genomfört offensiver från Tigray in i grannregionerna Amhara och Afar, vilket drivit hundratusentals människor på flykt.

TPLF förnekar inblandning i det som beskrivs som ett blodbad i Chenna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS