Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Reaktionerna i USA efter skolskjutningen

21 personer är döda efter en skolskjutning i Texas.
Flera politiker, kändisar och idrottsmän sörjer nu offren och kritiserar USA:s vapenlagar.
– Det är lättare att skaffa ett vapen än välling just nu. Det är helt ofattbart att det är så i landet vi lever i, säger basketspelaren Damion Lee enligt CNN.

Efter skolskjutningen i Texas under tisdagseftermiddagen lokal tid talade president Joe Biden till USA. I talet kritiserade Biden landets vapenlagar. Enligt amerikanska medier uppges den misstänkta skytten Salvador Ramos ha köpt vapen i samband med sin 18-årsdag tidigare i år.

– Jag är så trött på detta. Vi måste agera. Och kom inte och säg till mig att vi inget kan göra för att påverka detta blodbad... Vi kan inte förhindra alla tragedier, men vi vet att vi kan påverka detta. Att en 18-åring kan gå in i en vapenaffär och köpa automatvapen är bara fel, sa presidenten bland annat.

Även Joe Bidens fru, första damen, Jill Biden uttryckte förfäran på Twitter.

”Små barn och deras lärare. Bedrövad. Arg. Hjärtekrossad.”, skriver hon bland annat.

Den tidigare presidenten Barack Obama har skrivit flera inlägg på Twitter. Bland annat att han och hans fru Michelle Obama sörjer och lider med offrens familjer. Även han kritiserar vapenlagarna och vad han menar är en ovilja att förändra dem.

”Runt om i landet nattar föräldrar sina barn, läser godnattsagor, sjunger visor – och i deras bakhuvuden är de oroliga för vad som kan hända imorgon när de lämnar av sina barn i skolan, tar med dem till mataffären eller vilken annan offentlig plats som helst”.

Bara timmar efter dådet skulle basketlaget Golden State Warriors från Oakland, Kalifornien spela slutspelsmatch i NBA. Men coachen Steve Kerr sa under presskonferensen inför matchen att han inte tänkte prata om basket den här gången.

– När ska vi göra något åt det här, sa han, höjde rösten och slog näven i bordet.

– Jag är trött. Jag är trött på att ge kondoleanser till förkrossade familjer. Jag är trött på tystnaden. Nu är det nog, sa Steve Kerr och inlägget på Twitter har delats av bland annat sångerskan Taylor Swift.

Matthew Mcconaughey: ”Det här är en epidemi”

Golden States guard Damion Lee tog vid.

– Vapen borde inte vara så lättillgängliga. Det är lättare att skaffa ett vapen än välling just nu. Det är helt ofattbart att det är så i landet vi lever i, sa Damion Lee enligt CNN.

Skådespelaren Matthew Mcconaughey, som är född i den drabbade staden Uvalde, delade ett känslosamt inlägg.

”Det här är en epidemi som vi kan kontrollera och vilken sida vi än står på, vet vi alla att vi kan göra det bättre. Vi måste göra det bättre. Vi måste agera så att inga fler föräldrar behöver vara med om det som föräldrarna i Uvalde och föräldrar före dem behövt uthärda”

En annan känd person från delstaten Texas är skådespelerskan och sångerskan Selena Gomez som även hon uttryckte starka känslor.

”I dag, i min hemdelstat Texas, dödades 18 oskyldiga elever som bara försökte få en utbildning.”

Författaren Stephen King skriver: ”Vapenkontroll nu! Stoppa dödandet av oskyldiga!”

LÄS OCKSÅ: Minst 19 barn och två vuxna döda i skolskjutning i Texas

LÄS OCKSÅ: Efter skolskjutningen– det krävs för att ändra USA:s vapenlagar

LÄS OCKSÅ: Joe Bidens tal i natt efter dödsskjutningen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.