Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Raseriet: Tampongskatten går till aborthatare: "Chockerande"

Varje år drar Storbritannien in 135 miljoner kronor på att beskatta tamponger och bindor. Nu rasar organisationer sedan det visat sig att en del av pengarna går till abortmotståndare.

Tampongskatten i Storbritannien är sedan tidigare omtvistad. Mensskydd klassas som en "icke nödvändig lyxprodukt" och åker därför på en skatt på fem procent. Kritikerna menar dock att det sista som behövs är en beskattning av en fysisk oundviklighet.

Tack vare skatten håvar brittiska staten in 135 miljoner kronor på kvinnors mens – varje år. För att blidka kritikerna, lovade Storbritanniens forne finansminister George Osborne att pengarna skulle gå till kvinnoorganisationer.

LÄS MER: Första landet i Europa där mensledighet kan träda i kraft

Strösslar miljoner över abortmotståndare

Men en av de organisationerna visar sig nu vara Life, som får nästan tre miljoner kronor, rapporterar The Guardian. Hjälporganisationen själv beskriver sig själv som "en positiv röst mot abort", medan kritiker menar att organisationen strävar efter att inskränka kvinnors frihet. Bland annat skriver organisationen på sin hemsida att abort efter en våldtäkt är samma sak som "dödsstraff för fostret". Lifes rådgivare har även försökt övertyga kvinnor om att de kan få cancer i fall de gör abort.

Donationen till LIfe nämndes aldrig i det pressmeddelande som brittiska myndigheter skickade ut om årets fördelning av potten. Detta trots att bidraget till Life tillhör ett av de största som någon enskild organisation får.

Företrädare för ett stort antal kvinnoorganisationer är mycket kritiska till bidraget som Life räknar hem.

– Jag är helt chockad. Det här är ett enormt bidrag och ett av de största som delades ut, säger Clarie Murphy, pressansvarig för Brittiska centret för gravidrådgivning (BPAS) till Independent.

Politiker protesterar

Även Labour-politikern Paula Sherriff höjer på ögonbrynen.

– För många kvinnor kommer det att framstå som bitter ironi i fall vi beskattas för hur vi är skapta, bara för att staten ska lämna över pengarna till organisationer som inte ens tror på att vi ska få bestämma över våra egna kroppar, säger hon till The Guardian.

En talesperson för Storbritanniens departement för kultur, media och sport motiverar enligt Independent bidraget till Life med att det ska gå till ett specifikt projekt i London. Projektet syftar till att erbjuda boende och rådgivning till utsatta kvinnor som blivit gravida.

I Sverige ligger skatten, med andra momsen, för bindor och tamponger på 25 procent – alltså fem gånger högre än i Storbritannien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.