Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump säger att landet är redo att öppna upp igen. Bild: Alex Brandon/AP/TT
USA:s president Donald Trump säger att landet är redo att öppna upp igen. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Rasande Cuomo angriper Trump

Andrew Cuomo, guvernör i delstaten New York, går till hårt angrepp mot Donald Trump. Presidenten vältrar över ansvaret för viruskrisen på delstaterna och gynnar storföretagen framför samhällets hårdast drabbade grupper, anser guvernören.

Fram till nu har Cuomo lyckats tygla sin kritik mot hur Trump har agerat för att bemöta virushotet. Men på fredagen flög topplocket av.

Utlösande faktor blev en reporters fråga om Trumps påstående att New York har begärt för mycket hjälp, som aldrig utnyttjats fullt ut.

Svaret kom i form av en svidande bredsida. Trump borde enligt Cuomo stiga upp (ur sängen) och bege sig till arbetet i stället för att titta på tv.

Anklagelsen fortsatte med att Trump favoriserar flygindustrin och andra näringar i det historiskt gigantiska åtgärdspaket nyligen, vilket enligt Cuomo inte ger mycket över för delstaterna.

Nära 35 000 döda

New York är epicentrum för utbrottet på amerikansk mark. Cuomo medger att delstaten skaffade fram fler sjukhusplatser än vad som hittills visat sig vara nödvändigt. Det skyller han på att Vita huset lyfte fram prognoser som pekade mot 2,2 miljoner döda.

– Vårt enda misstag var att tro på era siffror och förutsägelser, säger Cuomo nu.

USA har den högsta dödssiffran i världen. Därefter kommer Italien, Spanien och Frankrike.

Närmare 4 500 nya dödsfall i sviterna av coronaviruset rapporterades det senaste dygnet. Därmed nådde antalet döda över 34 500, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Försiktig återgång

Antalet nya smittfall minskar och USA ska successivt börja öppna igen, enligt Trump.

– Utifrån de senaste uppgifterna är våra experter överens om att vi kan påbörja nästa front i vårt krig, det vi kallar "öppna USA igen", sade han under den dagliga presskonferensen om coronaviruset från Vita huset natten till fredagen svensk tid.

Landets ekonomiska verksamheter ska återställas i tre faser, med varierande takt i olika delstater.

Enligt Deborah Birx, som samordnar arbetet kring virusutbrottet i USA, kommer bland annat gym och restauranger att kunna öppnas i fas ett under förutsättning att de håller sig till reglerna för social distansering. Däremot kommer bland annat skolor fortsatt att vara stängda och distansarbete uppmanas.

Normalläge dröjer

I den andra fasen öppnas skolor och barnomsorg och icke-nödvändigt resande kommer att kunna återupptas. Men amerikaner kommer fortsatt att uppmanas att hålla god hygien och avstånd till varandra.

Den tredje fasen kallar Birx för det nya normala. De flesta företag kommer då att kunna återgå till sina verksamheter och besök tillåtas på exempelvis äldreboenden. Fast folk uppmanas fortfarande att tvätta händerna och att hålla avstånd.

Trump påpekar också att det är delstaternas guvernörer, inte Vita huset, som ansvarar för processen att ta bort restriktioner.

– Om de behöver förbli stängda, tillåter vi dem att vara det.

Siffror över antalet smittade och döda i ett land ger en lägesbild av situationen i just det landet, men siffrorna från olika länder kan inte utan vidare jämföras med varandra.

Antalet konstaterade fall av smitta är beroende av hur många tester ett land genomför, och kan säga mer om landets strategi för smittspårning än hur utbredd smittan är. Det innebär att antalet genomförda tester också kan påverka relationen mellan mängden bekräftat smittade och döda i ett land.

Hur många döda ett land har måste sättas i relation till dess befolkningsmängd. Men även jämförelser mellan antal döda per capita är vanskliga. Dels för att den siffran är beroende av var landet befinner sig tidsmässigt i spridningen av viruset. Dels för att vilka dödsfall som räknas, liksom möjligheten till exakt statistikföring, skiljer sig åt mellan länder.

I Sverige går det att köra personnummer mot dödsregistret, vilket innebär att alla som konstaterats ha covid-19 och som avlider fångas upp, medan vissa länder saknar data på individnivå. En del länder räknar också enbart personer som avlider på sjukhus och exempelvis inte dem som dör på äldreboenden. Bägge faktorerna bidrar till att dödstal per capita skiljer vid jämförelser mellan olika länder.

Bilden av hur hårt pandemin slagit på olika håll förväntas klarna i framtiden, då dödligheten i olika länder kommer att kunna jämföras med genomsnittliga värden från år då viruset inte härjat.