Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Rapporten: Massutrotning av vilda djur inom fem år

Antalet vilda djur på jorden riskerar att till år 2020 ha minskat med två tredjedelar. Det larmar en ny rapport från Living Planet Index om. Människans påverkan på naturen sägs vara orsaken.

På en global nivå lever och konsumerar människan som om vi hade 1,6 jordklot och varje svensk har i genomsnitt en livsstil som kräver mer än fyra jordklot, enligt WWF, som tillsammans med ett antal andra organisationen tar fram Living Planet-rapporten vartannat år. Rapporten är tänkt att ge en helhetsbild av planetens tillstånd,förändringar i den biologiska mångfalden och i ekosystemen.

– Vi överkonsumerar jordens resurser och i Sverige lever vi som om vi hade 4,2 jordklot till vårt förfogande. Vårt fotavtryck ökar i stället för att minska. Men loppet är inte kört. De goda nyheterna är att det finns lösningar, inte minst måste vi göra vår produktion och konsumtion av mat och energi mer hållbar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

Sverige tillhör "värstingligan"

Hotet om utrotning berör redan välkänt hotade djurarter som elefanten och gorillan, men även djur som till exempel gamen och salamandern. Enligt Johan Rockström, som är professor i miljövetenskap, är det kollapsande ekosystemet och den globala uppvärmningen tecken på en ny era på jorden där människor helt dominerar planeten.

– Vi är inte längre en lite värld på en stor planet. Nu är vi en stor värld på en liten planet, där vi har nått en mättnadspunkt, säger Johan Rockström till The Guardian.

Enligt WWF tillhör Sverige ”värstingligan” när det gäller fotavtrycket vid sidan av USA, Kanada, Australien, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Oman och Belgien. I Sverige har man en stor import av konsumtionsvaror som framställs med fossil energi, inte minst från Kina. Med höga indirekta koldioxidutsläpp som följd.

Hände senast när dinosaurierna dog ut

I samband med rapporten talas det om ett sjätte massutdöende av arter. 

– Den senaste gången det hände innan var när dinosaurierna dog ut för omkring 65 miljoner år sedan, säger Lovisa Hagberg på WWF.

Två nyckelsystem tas upp i rapporten, mat och energi. Båda är kopplade till mat- och energiproduktionen i världen. För att få hindra att djurarterna dör ut måste både mat och energi produceras på ett mer hållbart sätt. 

– Enskilda personer kan tänka på att äta mindre kött och och mer sådant som är producerat nära där man bor, säger Lovisa Hagberg.

Det räcker dock inte för att få till en ordentlig förändring

– För det krävs politiska beslut och strukturella förändringar. Parisavtal och de globala hållbarhetsmålen är ett gott tecken på att länder börjar ta de här frågorna på allvar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.