Flera miljoner inlägg på sociala medier har gåtts igenom. Arkivbild.

Rapport visar vidden av ryska påverkansförsök

I en rapport som tidningen The Washington Post tagit del av framkommer det att Ryssland sedan 2013 försökt påverka amerikansk inrikespolitik genom sociala medier.

Den amerikanska senatens underrättelseutskott har tidigare i år fastslagit att Ryssland försökt påverka det amerikanska presidentvalet 2016. I den nya rapporten, som har studerat flera miljoner inlägg som de stora teknikföretagen lämnat till senatens underrättelseutskott, framkommer omfattningen av de ryska påverkansförsöken.

Rapporten visar nya detaljer om hur ryska Internet Research Agency (IRA) skickade riktade meddelanden till amerikanska väljare.

"Det står klart att alla inlägg försökte gynna det republikanska partiet – och särskilt Donald Trump", står det i rapporten. "Trump nämns mest i inlägg riktade mot konservativa och högerväljare, där de uppmuntrar dessa grupper att stödja hans kampanj. Till huvudgrupperna som kunde utmana Trump gavs sedan inlägg som försökte förvirra, distrahera och slutligen avskräcka personerna från att rösta."

Forskarna noterar också att inläggen innehåller tecken på slarv hos ryssarna som kunde ha lett till tidigare upptäckt, inklusive användningen av den ryska valutan rubel för att betala för annonser och ryska telefonnummer för kontaktinformation. Operatörerna lämnade också tekniska signaturer i datoriserade loggar, till exempel internetadresser i S:t Petersburg, där IRA grundades.