Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Rapport visar: Torka och översvämningar har ökat

På tisdagen publicerade Världsmeteorologiska organisationen (WMO) rapporten ”State of Climate Services 2021: Water.” Översvämningar, orkaner och torka förväntas bli värre till följd av de globala klimatförändringarna.

På tisdagen publicerade Världsmeteorologiska organisationen (WMO) rapporten ”State of Climate Services 2021: Water.” I takt med de globala klimatförändringarna förväntas vattenrelaterade risker så som översvämningar och torka att öka, enligt rapporten.

För att kunna hantera olika typer av naturkatastrofer krävs det ett bättre varningssystem som exempelvis kan reagera precis innan vattennivån i floder eller liknande förväntas att stiga. Närmare 60 procent av de 101 undersökta länder som var med i rapporten behöver uppdatera sina system, något som AP tidigare också skrivit om.

LÄS MER: Kommuner dåligt förberedda på skyfall

Enligt rapporten krävs det en samordning mellan olika länder och en bättre finansiering.

”Vi måste vakna till den hotande vattenkrisen”, sade Petteri Taalas, generalsektreterare för Världsmeteorologiska organisationen.

Antalet katastrofer har ökat

Översvämningsrelaterade katastrofer har ökat de senaste åren runt om i världen, närmare bestämt med 134 procent sedan år 2000. Länder som har drabbats allra svårast, sett till dödsfall och ekonomiska förluster, är Kina, Indien, Indonesien, Japan, Nepal och Pakistan.

Men det var inte längesedan som Sverige drabbades av ett kraftigt skyfall i Gävle som resulterade i en massiv översvämning i staden. Enligt meteorologen var det de värsta skyfallen på 20 år.

I somras drabbades också Tyskland, Belgien, Nederländerna, Schweiz och Österrike av omfattande översvämningar där över 200 människor miste livet.

En fjärdedel upplever vattenbrist

De senaste två decennierna har flera Afrikanska länder drabbats av torka och där har man sett en ökning med 29 procent. Rapporten visar också att vatten som naturligt finns i jord, snö och is har minskat med en centimeter per år i hela världen.

LÄS MER: 100 mm regn föll på två timmar i Gävle

En fjärdedel av alla städer som deltagit i studien upplever en regelbunden vattenbrist och år 2050 förväntas mer än fem miljarder människor ha en begränsad tillgång till vatten. År 2018 låg siffran på 3,6 miljarder människor, enligt rapporten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.