Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den fredsbevarande styrkan Minusca anklagas för ytterligare övergrepp i CAR. Arkivbild.

Rapport: Vidriga övergrepp av FN-trupp

Ett antal "extremt allvarliga" anklagelser om sexuella övergrepp riktas mot FN:s fredsbevarande styrka och fransk trupp i Centralafrikanska republiken i en ny FN-rapport.

Franska myndigheter har informerats efter uppgifter om att soldater tvingat flickor till tidelag i utbyte mot en liten summa pengar. Exakt hur många fall det rör sig om utreds fortfarande.

-Vi har fått rapporter om tidelag som involverar franska soldater men vi kan inte bekräfta dem just nu, säger en FN-tjänsteman till AFP.

Den franske FN-ambassadören François Delattre kallar i ett uttalande övergreppen för "sjuka och avskyvärda".

Fastbundna och avklädda

FN-soldater från Burundi och Gabon kommer att hållas kvar i sina baracker till dess att utredningen är klar, och ländernas FN-ambassadörer har informerats.

Övergreppen ska ha skett mellan 2013 och 2015 i Kemo-regionen i Centralafrikanska republiken. En grupp från FN skickades till området förra veckan för att intervjua offer och samla information.

Tre flickor har berättat att de inne i det franska lägret klätts av, blivit fastbundna och sedan tvingade att ha sex med en hund. Det övergreppet skedde 2014, enligt uppgifter från en frivilligorganisation.

Skakad FN-chef

FN-chefen Ban Ki-Moon förklarade på torsdagskvällen (svensk tid) via sin talesman att han är "skakad ända in i märgen" av uppgifterna i rapporten.

-Vi måste inse att flera av de soldater vi har skickat för att skydda människor i stället agerar med mörka avsikter, konstaterade FN-talesmannen Stephane Dujarric.

Rapporten är den senaste i raden av anklagelser om sexövergrepp i CAR av den fredsbevarande styrkan Minusca. I måndags kom anklagelser mot FN-soldater från Marocko och Burundi, som involverade en 14-årig flicka.

Även Frankrike har utrett anklagelser mot landets Sangaris-styrka, vars insats inte är under FN-flagg.