Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rapport: Trump försökte få Mueller sparkad

Donald Trump trodde att hans tid som president var över när Robert Mueller inledde den så kallade Rysslandsutredningen. Det hävdas i slutrapporten där en rad uppgifter pekar på att Trump lagt sig i utredningen – bland annat att han försökte sparka Mueller.

"Game over", twittrade Trump efter att USA:s justitieminister William Barr om och om igen understrukit att den särskilde åklagaren Robert Mueller inte hittat bevis för att Trumpkampanjen agerat i maskopi med ryska intressen och därefter slagit fast att presidenten inte försökt hindra rättvisans gång.

- Som rapporten klargör försökte ryssarna att lägga sig i vårt val, sade Barr innan rapporten lades ut på justitiedepartementets hemsida.

- Men tack vare rapporten vet vi att de inte fick hjälp av Trumpkampanjen.

Muellerrapporten tar upp tio händelser som berör presidenten utan att ta ställning i själva skuldfrågan. Det gör däremot Barr, som utvärderat händelserna tillsammans med vice justitieministern Rod Rosenstein.

- Det finns inte tillräckliga bevis för att presidenten ska ha hindrat rättvisan, sade Barr.

Besvärande uppgifter

Men i rapporten finns flera besvärande uppgifter som pekar på motsatsen, även om Mueller varken konstaterar att något brott begås eller att Trump rört sig inom lagens ramar.

Bland annat ska Trump ha beordrat sin juridiska rådgivare Don McGahn att sparka Mueller med förevändningen att den särskilde åklagaren hade intressekonflikter, skriver nyhetsbyrån Reuters. McGahn, som ska ha vägrat, lämnade senare sin post. Trump ska också ha försökt få McGahn att blanda sig i justitiedepartementets arbete sedan den före detta FBI-chefen James Comey avslöjat för kongressen att Trumpkampanjen utreddes.

Trump ska ha försökt få Mueller avsatt i juni 2017

"I'm fucked"

Men bilden av en president som med beslutsamhet ständigt går till motattack kontrasteras av den tidigare justitieministern Jeff Sessions vittnesmål i rapporten. När Sessions berättade för Trump att en särskild åklagare skulle tillsättas för att utreda kopplingar mellan Ryssland och Trumpkampanjen ska presidenten ha utbrustit: "Herre Gud. Det är fruktansvärt. Det här är slutet för mitt presidentämbete. Jag är körd (I'm fucked)", rapporterar Axios.

Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade Rysslands USA-ambassadör under 2016 och ställde sig därför utanför departementets Rysslandsutredning. Han fick senare sparken.

Rapporten som släppts är förkortad. Men enligt Barr har ingen utanför justitiedepartementet påverkat honom vad gäller vilka delar som strukits. Barr sade att det handlar om material som kan komma att användas av en åtalsjury, känsliga underrättelseuppgifter, information från pågående utredningar samt material som allvarligt inkräktar på privatlivet, sade Barr.

- Inget material har tagits bort på begäran av presidenten.

Enligt justitieministern hart Trump varit frustrerad och arg över utredningen, som han anser har kantats av läckor.

"Ska berätta allt"

President Trumps tidigare personlige advokat, den brottsdömde Michael Cohen, meddelade inför Barrs presskonferens att han ser fram emot att berätta "allt" för allmänheten, efter att den så kallade Rysslandsutredningen offentliggjorts.

Samtidigt har Demokraterna i USA rasat över justitieministerns beslut att hålla presskonferens innan Rysslandsrapporten lämnas till kongressen.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, och demokraternas ledare i senaten skriver i ett uttalande att William Barrs slutsatser går stick i stäv med vad som står i Muellers rapport. Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, och flera andra med honom anser att Barr försöker inverka på allmänhetens uppfattning om utredningen. Nadler har begärt att Mueller vittnar inför representanthuset så snart som möjligt, men senast den 23 maj.

Robert Mueller har tillbringat närmare 22 månader med att utreda rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuella samrören mellan Trumpkampanjen och Moskva. Utredningen har resulterat i minst 34 åtal, bland annat mot flera tidigare nära medarbetare till Donald Trump.