Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nigerianska soldater våldtar kvinnor som de påstår sig hjälpa, enligt en ny rapport från Amnesty. Arkivbild.

Rapport: Soldater våldtar kvinnor i Nigeria

Svältande kvinnor som klarat sig undan terrorrörelsen Boko Haram våldtas av militär och milis som säger sig hjälpa dem, enligt en ny rapport från Amnesty International som släpps på torsdagen.

Den nigerianska militären och milisgruppen CJTF (Civilian joint task force) har separerat kvinnor från deras män och fört dem till avlägsna läger där de har våldtagits, ibland i utbyte mot mat, enligt rapporten.

Enligt Amnesty har man samlat in bevis för att tusentals har svält ihjäl i läger i delstaten Borno i nordöstra Nigeria sedan 2015.

Människorättsorganisationen har samlat in vittnesmål från kvinnor som beskriver hur militären och milisen utnyttjade hungersnöden under 2015 och 2016. En 20-årig kvinna berättar att hon fick mat av en man ur CJTF och att han nästa dag erbjöd henne vatten från sitt tält.

- Han stängde sedan tältdörren bakom mig och våldtog mig. Han sade att han hade gett mig dessa saker och att om jag ville ha dem så måste vi bli man och hustru, säger kvinnan som i rapporten kallas Ama.

Tio andra i samma läger berättar också att de blev tvingade att bli "flickvänner" till säkerhetsstyrkorna för att rädda sig från svält. De flesta av kvinnorna hade redan förlorat antingen barn eller släktingar på grund av bristen på mat, vatten eller medicin i lägret, enligt Amnestys rapport.