Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lynn Maalouf, som leder Amnesty Internationals granskning av människorättsfrågor i Mellanöstern. Arkivbild.

Rapport: Gripna saudiska aktivister torteras

Saudiska aktivister, både män och kvinnor, som frihetsberövats i regimens nedslag mot oppositionella har utsatts för sexuella trakasserier och tortyr under förhör, enligt Amnesty International.

Enligt människorättsorganisationen har aktivister som hållits fängslade Dhahbanfängelset sedan i maj pryglats och utsatts för eltortyr vid upprepade tillfällen. Några av dem kan varken gå eller stå efter övergreppen, skriver Amnesty i en rapport som bygger på tre separata vittnesmål.

Minst en aktivist tvingades hänga i taket och en kvinna blev utsatt för sexuella trakasserier under förhör där utfrågarna var maskerade.

- Bara några veckor efter det skoningslösa mordet på Jamal Khashoggi visar de här chockerande rapporterna om tortyr, sexuella trakasserier och andra typer av misshandel – om de bekräftas – ytterligare skandalösa brott mot de mänskliga rättigheterna av de saudiska myndigheterna, säger Lynn Maalouf, som leder Amnestys granskning i Mellanöstern.

Hon tillägger att aktivisterna gripits på grund av de uttryckt sina åsikter.

Över tio aktivister greps i maj, anklagade för att underminera säkerheten i landet och för påståenden om att de bistått fiender till Saudiarabien. Några av dem har släppts, men bland andra Aziza al-Yousuf, som är professor emeritus vid Kung Saud-universitetet i Riyad, är fortfarande frihetsberövad.

Parallellt med Amnestys rapport skriver Human Rights Watch i ett uttalande att minst tre kvinnliga saudiska aktivister torterats och utsatts för sexuella trakasserier, enligt organisationens källor.

Myndigheterna har ännu inte kommenterat Amnestys rapport.