Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Franska appen SAIP, som ska varna allmänheten exempelvis vid terrordåd, beskrivs som "ineffektiv" i ny rapport.

Rapport: Fransk terrorvarning ineffektiv

En ny mobilapplikation som var tänkt att varna alla fransmän vid farliga händelser har allvarliga brister. Dessutom behöver systemet för att larma allmänheten göras om radikalt. De slutsatserna dras i en ny rapport från det franska parlamentet.

Applikationen lanserades inför EM i fotboll 2016 och skulle varna allmänheten vid farliga och större händelser. Den skulle spela en viktig roll i hur franska myndigheter, efter flera attentat och terrordåd, ökade säkerheten.

I en ny rapport från den franska senaten får nu applikationen och systemet för att varna och informera allmänheten hård kritik. Ett 20-tal ansvariga inom centrala myndigheter har intervjuats och det samlade omdömet är att där finns delar som är helt "överflödiga", "misslyckade" och "omtvistade". De är även oroade över att åtgärder för att förbättra systemet har försenats.

Få har laddat ner

Tanken med det nya systemet, som initierades 2009, var att ett meddelande automatiskt skulle nå så många som möjligt genom ett nätverk av kanaler, som exempelvis sirener, mobiler, medier och anslagstavlor.

Ett stort problem med själva mobilapplikationen har varit att den över huvud taget inte är tillräckligt känd och nedladdad och därmed heller inte betrodd, konstaterar rapporten. På ett och ett halvt år har enbart 900 000 laddat ner appen. Dessutom fungerar den bara om mobilen har uppkoppling och personen har angett sin plats.

Försenade varningar

Buggar har förekommit och bland annat lett till vissa fått en varning om terrorattentatet vid strandpromenaden i Nice, först en månad efteråt, konstaterar rapportören. Vid ett attentat i Paris i våras använde Parispolisen istället Twitter som kanal för att nå ut med en varning till allmänheten.

Ett bättre system enligt rapporten hade varit att låta varningar gå ut i meddelanden via tele-nätet. En lösning som valdes bort eftersom den ansågs för dyr.