Rapport från Djungeln: "Det är slutet på en dröm"

Idag töms jätteflyktinglägret "Djungeln" i Calais på invånare inför morgondagens rivning. Jaz O'Hara lämnade sitt jobb inom modevärlden för att hjälpa människorna i lägret. Nu är hon på plats för att se det försvinna. – Det är slutet på en dröm, säger hon via telefon från Frankrike.

ANNONS
|

När hon besökte det för för första gången för ett år sedan beskrev hon ett levande samhälle där varje krigszon var representerat:Afghanistan, Syrien, Sudan, Eritrea och många fler. Här fanns även en kyrka och en moské i trä bredvid varandra, och många restauranger.

Sedan det första besöket har hon drivit igenomflera insamlingar till de boende, hållit ikampanjer för enskilda asylsökande och i långa perioder själv bott i lägret.

Läs också: Hon lämnade modevärlden för Djungeln

Idag beskriver hon lägret som ödsligt.Alla restauranger har nu stängts och alla byggnader ska rivas med start imorgon.Jaz O'Hara äter med sina vänner för sista gångeni Djungeln.

ANNONS

– Det är sorgligt,för många betyder detta slutet på en dröm. De har campat här i ett och ett halvt år, stått ut med mycket, i väntan på att få komma till Storbritannien. Nu är drömmen över, säger hon.

Lättnad bland invånarna

Enligt henne är det lugnt på platsen. De flesta har packat ihop sina kläder, dragit på sig varma jackor och rör sig mot bussarna. Hon berättar att många ävenkänner en viss lättnad.

– De har väntat så länge, vissa har kanske känt att de har fastnat här men inte riktigt vetat vad de skulle ta sig till. Det är svårt att släppa en dröm, men ibland kan det kännas skönt också.Nu är beslutet taget, nu behöver de bara följa med.De behöver inte kämpa mer, säger hon.

Hon berättar att 3 000 personer ska lämna lägret med sextio bussar. Nya bussar anländer på tisdagen och onsdagen för att få med sig hela lägrets befolkning. Problemet, enligt henne, är att de flesta inte vet vart de är på väg.

– Ovissheten oroar många. En delär rädda för att lämna sina fingeravtryck i Frankrike för att sedan deporteras från EU. Andra är rädda att hamna på gatan.De sätter sig på en buss och vet inte vad som väntar när de går av. Vissa väljer att avvika redan nu, säger hon.

ANNONS

1300 ensamkommande barn

Enligt flera uppskattningar bodde det runt 1300 minderåriga i Djungeln.Förra vecka fördes runt 200 barntill säkerhet i Storbritannien, enligt the Guardian. I lördags anlände54 barn, främst flickor från Eritrea, till Storbritannien i linje med regeringens löfte om att hjälpa ensamkommande barn.

Många barn är dock fortfarande kvar i lägret, berättar Jaz O'Hara.Myndigheterna har tömt ett officiellt flyktingläger i närheten av Djungeln där barnen ska placeras innan de slussas vidare.

– Jag har sett barn så unga som sju-åtta år. Men de flesta är tonåringar. Det tuffaste för dem är att de förlorar sitt nätverk och splittras. Här fanns det vuxna som tog ansvar för dem och varnågon form av trygghet.

(texten fortsätter under inlägget)

Själv oroar hon sig för alla människor hon har träffat i Djungeln.

– Det är sorgligt och vemodigt. Jag vet inte var eller när jag kommer se vissa av människorna här igen.Men jag försöker känna hopp. Jag tänker på flickorna som fick komma till Storbritannien och alla som slipper ännu en svår vinter. Nu har EU en chans att vara medmänskliga och hjälpa de här människorna, jag hoppas att de gör det.

ANNONS