Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Libanesiska soldater vid en krater som kommit till vid ett israeliskt luftangrepp tidigare i veckan.
Libanesiska soldater vid en krater som kommit till vid ett israeliskt luftangrepp tidigare i veckan. Bild: Mohammed Zaatari/AP/TT

Raketer från Libanon – snabbt svar från Israel

Minst tio raketer har avfyrats från södra Libanon mot Israel, uppger israelisk militär. Kort därefter svarade Israel med artillerield.

Israel är redo för en "upptrappning" vid gränsen mot Libanon, men landet vill inte ha ett fullständigt krig, säger Amnon Shefler, talesperson för armén.

– Men vi är naturligtvis väldigt förberedda på det och vi kommer inte att låta dessa terrordåd att fortsätta, och vi kommer att göra det som behövs, säger Shefler.

Den Iranstödda libanesiska shiarörelsen Hizbollah har i ett uttalande tagit på sig attacken och uppger att tiotals raketer avfyrades som svar på tidigare israeliska flygangrepp mot södra Libanon.

Inga rapporter om skador eller dödsfall har kommit. Enligt israeliska medier har flera av raketerna hejdats av landets luftvärnssystem Järnkupolen.

Det är den tredje dagen med angrepp vid gränsen, där det tidigare har varit relativt lugnt sedan 2006 års krig mellan Israel och Hizbollah.

Tidigare i veckan avfyrades raketer från Libanon, vilket ledde till att Israel svarade med artilleribeskjutning och flygangrepp. Det var enligt den israeliska armén det första israeliska luftangreppet mot Libanon på flera år.

FN:s fredsbevarande insats vid gränsen, Unifil, varnar för en "väldigt farlig situation", och manar parterna till återhållsamhet. Enligt Unifil pågår arbete för att för att förhindra att situationen eskalerar okontrollerat.