Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Raketer avfyrade mot Tel Aviv

130 raketer ska ha skjutits mot Tel Aviv i Israel, uppger Hamas, enligt nyhetsbyrån AFP.
”Detta eskalerar mot ett fullskaligt krig” skriver FN:s toppdiplomat Tor Wennesland.

Attackerna ska ha ägt rum efter att en byggnad i Gasa bombats i en israelisk flygattack under tisdagen, skriver nyhetsbyrån AFP. Flyglarmet ska ha ljudit över Tel Aviv strax efter att Hamas meddelade att de skulle skjuta raketer mot staden.

Attackerna mot Tel Aviv är ytterligare en eskalering av våldet. Staden, som är Israels största, har inte utsatts för attacker sedan 2014.

FN:s särskilde koordinator för fredsprocessen i Mellanöstern, norrmannen Tor Wennesland, skriver på Twitter och kräver att våldet upphör.

”Sluta skjut omedelbart. Detta eskalerar mot ett fullskaligt krig. Ledare på alla sidor måste ta ansvar för nedtrappning. Kostnaden för krig i Gaza är förödande och betalas av vanliga människor. FN arbetar tillsammans med alla sidor för att återupprätta lugn. Stoppa våldet nu”

Sedan måndagens oroligheter har våldet fortsatt i Israel och Palestina. Flera nyhetsbyråer rapporterar om minst 30 döda i de båda länderna, som en följd av de senaste dagarnas upptrappade våld.

Sedan måndagskvällen har 400 raketer skjutits mot Israel. Två israeler ska ha dött i attackerna, i kuststaden Ashkelon. På den palestinska sidan ska 28 personer ha dött, varav nio barn, enligt uttalanden från vårdpersonal till flera internationella nyhetsbyråer. Israel uppger att de har träffat 150 mål i Gazaremsan.

FN manar till lugn

Att beskjuta Jerusalem är att ”korsa en röd linje”, enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. När landets huvudstad beskjutits tidigare har det ofta resulterat i flera dagar av intensifierade strider.

Hamas, i Palestina, menar att attackerna varit ett sätt att skydda al Aqsa-moskén från den ”terrorism och aggression” som israeliska myndigheter ska ha uppvisat under de senaste dagarnas oroligheter vid moskén.

LÄS MER: Många döda efter israeliska flygräder mot Gaza

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.