Kataloniens regionpresident Quim Torra. Arkivbild.
Kataloniens regionpresident Quim Torra. Arkivbild.

Rajoy kräver nytt förslag på regionregering

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy uppmanar Kataloniens nye ledare Quim Torra att komma med ett nytt, genomförbart förslag på regionregering. Annars hotar fortsatt direktstyre från Madrid.

ANNONS
|

- Jag hoppas att det snart kan finnas en regering på plats... som följer lagarna och som inleder dialog med oss, säger Rajoy i sitt första uttalande sedan Torra i lördags presenterade 13 namn till sin regionregering.

Själv har Torra under måndagen varit vid fängelset Estremera utanför Madrid. Där har han besökt de två tidigare katalanska ministrarna Jordi Turull och Josep Rull, som han vill ha i sin regering.

ANNONS

- I inget annat land i EU skulle dessa fångar hållas i frihetsberövade för de brott de anklagas för, sade Torra efter besöket.

Förutom utnämningarna av Turull och Rull stör sig Madrid på att Torra nominerat Toni Comin och Lluis Puig, som befinner sig i exil i Belgien. Misstankarna mot de fyra politikerna rör den tidigare regionregeringens försök att göra Katalonien självständigt.

Den spanska regeringen erkände i dag officiellt Torra som ny regionpresident, men inte hans ministär. Det innebär att Madrid tills vidare fortsätter att behålla kontrollen över Katalonien.

TT-Reuters

Bakgrund: Detta har hänt

Carles Puigdemont var regionpresident i Katalonien januari 2016 – oktober 2017.

Den 1 oktober i fjol höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen ska fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständigt. En majoritet röstade ja till självständighet, men valdeltagandet var mycket lågt.

Folkomröstningen var enligt den spanska författningsdomstolen olaglig.

Efter en misslyckad självständighetsförklaring i slutet av oktober 2017 har Puigdemont levt i exil i Belgien. Efter landsflykten till Belgien utfärdade Madrid en internationell arresteringsorder för Puigdemont. Men enligt det belgiska rättsväsendet har den förre regionpresidenten inte begått brott som motiverar ett gripande; han betraktas snarast som politisk aktivist.

Tillsammans med 24 andra katalanska separatister åtalades Puigdemont i mars 2018, misstänkt för uppror och andra brott relaterade till folkomröstningen och självständighetsförklaring i Katalonien. Som mest riskerar de fängelse i 25 år.

I mars greps Puigdemont i Tyskland. Före frihetsberövandet hade han besökt Finland. Han reste med bil genom Sverige och Danmark och greps av tysk polis den 25 mars efter att ha passerat en gränskontroll på Jylland. Tysk domstol har därefter avvisat Spaniens krav på att Puigdemont ska utlämnas och frigivit honom mot borgen.

ANNONS