Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Radioaktivt moln över Europa

Radioaktiva föroreningar har uppmätts över Europa under de senaste veckorna, även i Sverige. Man misstänker man att den härrör från en olycka i Ryssland eller Kazakstan.

Det är det franska kärnsäkerhetsinstitutet IRSN som larmat om föroreningen. Utsläppet ska enligt IRSN ha skett under den sista veckan i september, men meddelades först igår enligt nyhetsbyrån Reuters.

Från svensk sida uppmätte Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i oktober låga nivåer av det radioaktiva ämnet rutenium-106.

– Det handlade om så pass låg nivåer att det inte föranledde någon åtgärd, säger Caroline Falkengren, pressansvarig på Stråläkerhetsmyndigheten.

Tumörbehandling

Rutenium-106 används bland annat i behandling av tumörer.

Franska IRSN utesluter i sina mätningar att det skulle röra sig om en olycka i en kärnreaktor. Istället misstänker man att utsläppet troligen kommer från en kärnbränsleanläggning eller ett centrum medicinsk användning av radioaktiva ämnen. Det har inte påverkat människors hälsa eller miljön i Europa, enligt IRSN:s uppgifter till Reuters.

Säkerhetsåtgärder

Däremot konstaterar man att ifall en olycka med denna typ av utsläpp inträffat i Frankrike så hade man fått evakuera människor i en radie på ett antal kilometer av olycksplatsen.

IRSN har rent geografiskt inte lyckats identifiera källan för utsläppet av radioaktivt material. Baserat på analyser av vädret menar man dock att den troligtvis kommer från ett område söder om Uralbergen, mellan bergskedja och Volgafloden.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.