Radioaktivt moln över Europa

Radioaktiva föroreningar har uppmätts över Europa under de senaste veckorna, även i Sverige. Man misstänker man att den härrör från en olycka i Ryssland eller Kazakstan.

ANNONS
|

Det är det franska kärnsäkerhetsinstitutet IRSN som larmat om föroreningen. Utsläppet ska enligt IRSN ha skett under den sistaveckan i september, men meddelades först igår enligt nyhetsbyrån Reuters.

Från svensk sida uppmätte Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i oktober låga nivåer av det radioaktiva ämnet rutenium-106.

– Det handlade om så pass låg nivåer att det inte föranledde någon åtgärd, säger Caroline Falkengren, pressansvarig på Stråläkerhetsmyndigheten.

Tumörbehandling

Rutenium-106 används bland annat i behandling av tumörer.

Franska IRSN utesluter i sina mätningar att det skulle röra sig om en olycka i en kärnreaktor. Istället misstänker man att utsläppet troligen kommer frånenkärnbränsleanläggningeller ettcentrum medicinsk användning av radioaktiva ämnen. Det har inte påverkat människors hälsa eller miljön i Europa, enligt IRSN:s uppgifter till Reuters.

ANNONS

Säkerhetsåtgärder

Däremot konstaterar man att ifall en olycka med denna typ av utsläpp inträffat i Frankrike så hade man fått evakuera människor i en radie på ett antal kilometer av olycksplatsen.

IRSN har rent geografiskt inte lyckats identifiera källan för utsläppetav radioaktivt material. Baserat på analyser av vädret menar man dockatt den troligtvis kommer från ett område söder om Uralbergen,mellan bergskedja och Volgafloden.

ANNONS