Rök från brinnande trålare hotar sjukhuspatienter

Den trålare som brinner i Tromsø, Norge sedan onsdagsförmiddagen har kantrat. Polisen har fruktat att branden skulle leda till explosioner och överväger att sänka fartyget. Samtidigt har den kraftiga röken hotat patienter på ett närliggande sjukhus.

ANNONS
|

Det var vid elvatiden på onsdagsförmiddagen som en brand uppstod ombord en trålare i norska Tromsø. De 29 personerna i besättningen fördes till säkerhet men räddningstjänsten tvingades arbeta med släckningen på behörigt avstånd från trålaren som lagt till vid kajen, på grund av den extrema hettan.

Polisen fruktar att branden kan leda till explosioner, och överväger att sänka fartyget.

Invånare evakueras

En säkerhetszon på 300 meters radie har upprättats, och 92 invånare inom zonen ska evakueras.

– Branden har tagit sig igen, och vi har inte kontroll på den. Ombord finns en ammoniaktank, och om den skulle explodera vore det en mycket olycklig situation, säger polisens stabschef Morten Pettersen vid en presskonferens på onsdagskvällen.

ANNONS

På torsdagsmorgonen meddelar polisen att närheten till ett sjukhus försvårar släckningsarbetet och att rökutvecklingen hotar patienterna.

– När vi sprayar vatten direkt på elden drivs röken upp mot sjukhuset och den kommer in i ventilationssystemet där med de konsekvenser det kan riskera att ge, säger Beate Helberg vid polisen i Tromsø till norska telegrambyrån NTB.

På torsdagen har olycksbåten kantrat och ligger nu på sidan i havet.

– Det blir mer och mer vatten över båten och röken avtar. Vi jobbar med att styra röken bort från sjukhuset, säger Øystein Solstad vid räddningstjänsten i Tromsø till NTB.

ANNONS