Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Röda damer stack ut i stor tv-debatt

Labour-, Tory- och Ukip-ledarna gjorde vad de skulle, och får bra betyg för det. Men den stora partiledardebatten i brittisk tv blir nog mest ihågkommen för kvinnorna som innebär sista spiken i kistan för tvåpartipolitiken.
-Min svärfar är en gammal högerman, har alltid röstat konservativt. Men han utbrast: Skulle jag kunna rösta på Nicola som premiärminister skulle jag göra det, hon är ju fantastisk!

Londonbon Sophie Hulme berättar om intrycken från sändningen i torsdags kväll, den enda stora partiledardebatten inför Storbritanniens parlamentsval i maj. Hon är själv kommunikatör, och recenserar gärna de olika intryck de sju partiledarna gjorde i rutan.

-De tre kvinnorna var bra. Det var de som verkligen debatterade, säger Sophie Hulme.

Mindre taktik

De fyra männen, från på riksplanet mer etablerade partier, höll sig mer till manus.

-Miliband verkade ha bestämt sig för att inte prata med de andra, utan bara vända sig till kameran hela tiden. Och Cameron hade sina vanliga, inövade repliker som han inte ville avvika ifrån.

Resultatet är att Sophie Hulme, liksom uppenbarligen många andra britter, nu är beredd att överge taktikröstandet. Storbritanniens småpartier har funnits länge, men nästan alla har ändå röstat på socialdemokratiska Labour eller konservativa Tories.

Röda stack ut

Nu har väljarna ansikten även på utmanarpartierna; De grönas Natalie Bennett, Nicola Sturgeon från Skotska nationalistpartiet (SNP) och Plaid Cymrus Leanne Wood.

Wood och Sturgeon hade lottats i mitten på det breda podiet, och stack rödklädda ut bland männens mörka kostymer. De fick den två timmar långa debattens kanske varmaste applåd när de upprört invände mot Ukip-ledaren Nigel Farages klagan om att utländska hiv-patienter kan få vård i Storbritannien.

-Du borde skämmas, kontrade Wood. -När någon är svårt sjuk är min instinkt att se denne som människa, inte var den kommer ifrån, sade Sturgeon.

Men Sophie Hulmes svärfar Robbie Fidler sammanfattar i sitt hyllande omdöme om Sturgeon ett dilemma - de allra flesta britter kan inte rösta på mindre regionala partier som SNP eller Plaid Cymru, som bara har kandidater i Skottland respektive Wales.

I ny dager

Det helt nya greppet med så många som sju partiledare på samma scen riskerar därför att bli en ytlig övning i tv-popularitet, påpekar experter. Den omtalade "Cleggmanian", som efter tv-debatterna inför förra valet 2010 hjälpte Liberaldemokraternas Nick Clegg till en plats i regeringen, döms nu ut som en myt.

Å andra sidan hamnar de största partierna i ny dager när de får sällskap i rampljuset. I brittisk politik är socialdemokraten Ed Miliband van vid att vara längst till vänster, och bara hugga högerut. Så när han i torsdags kväll blev attackerad av De grönas Bennett och de andra damerna blev han uppenbart ställd.

-Han hatar att bli påhoppad ifrån vänster. Hatar det. Hatar det, hade en källa nära Miliband sagt till Channel 4 redan inför debatten.

Och Cameron har samma problem åt höger. Det bådar inte gott för de koalitionsförhandlingar som stundar efter det brokigaste brittiska valet någon kan minnas.