Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En studie från brittiska forskare visar att korallreven kan räddas på ett oväntat sätt. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Råttfällor kan rädda korallreven

Genom att döda råttor kan vi rädda de för haven så oerhört viktiga korallreven, rapporterar BBC.

Brittiska forskare har studerat Chagosöarna, en ögrupp i Indiska oceanen. Öarna är obebodda av människor, men vissa av dem har invaderats av råttor som kommit dit som medpassagerare på fartyg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Öar med råttor och öar utan råttor är som natt och dag, säger professor Nick Graham från Lancaster university, till BBC.

Genom att äta ungarna och äggen tar råttorna effektivt död på öns sjöfåglar. Det gör inte bara att dessa öar blir tystare och lugnare utan rubbar också öns ekosystem.

På råttfria öar täcker sjöfåglarna ön och omkringliggande korallrev med sin spillning – vilket är naturlig näring för korallrev. Prover visar att alger och svampar som växer på korallrev runt öarna har tagit upp näringsämnen från fåglarnas spillning. Vid rev omkring öar med sjöfåglar är fiskarna dessutom större och växer snabbare. Vid dessa rev finns också fler fiskar.

- Detta är ett av de tydligaste exemplen hittills på att utrotandet av råttor kommer att leda till fler sjöfåglar som i sin tur förstärker korallrev, säger Nick Graham.