Rättvisa viktigare än freden?

ANNONS
|

Sudan har haft inre konflikter nästan konstant sedan självständigheten 1956. Den senaste tiden har våld åter blossat upp i södra Sudan, och konflikten i Darfurregionen i väster har krävt hundratusentals människors liv.

I mars utfärdade internationella brottmålsdomstolen (ICC) i nederländska Haag en häktningsorder för presidenten Omar al-Bashir. Han anklagas för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Darfur, men inte för folkmord eftersom bevisen anses vara otillräckliga.

Häktningsordern är den första som ICC utfärdat för en sittande statschef, och det har intensifierat debatten om att internationella domstolar kan försvåra försök till försoning i konfliktområden. Många anser att man kan tvingas välja mellan ett fredsavtal och straff för den enskilda ledaren.

ANNONS

Human Rights Watch (HRW) släppte i veckan en rapport om vilka konsekvenser det kan få om rättvisan sätts åt sidan.

Organisationen skriver att om våldsverkare inte ställs till svars förstärks en kultur av straffrihet som uppmuntrar till framtida missbruk. HRW anser också att rättegångarna kan återupprätta värdigheten för konflikternas offer genom att erkänna det lidande de utsatts för.

-Uppfattningen att fredsmöjligheterna undergrävs när rättvisa skipas under en pågående konflikt har aldrig bevisats. Ett åtal kan snarare främja förhandlingarna genom att den våldsamme ledaren marginaliseras och stigmatiseras, säger Sara Darehshori, som arbetar med internationell rätt för Human Rights Watch.

När Jugoslaviens president Slobodan Milosevic åtalades 1999 för krigsförbrytelser under Kosovokriget var han mitt i en pågående fredsförhandling. Många var då oroade att processen skulle störas, men bara dagar senare gick fredsavtalet igenom och enligt flera av parterna var åtalet snarare en hjälp.

Om FN tror att en fredsprocess kan försvåras av att en ledare ställs till svars, har de möjligheten att skjuta upp åtalet.

Fallet med al-Bashir har tidigare förhalats på det sättet efter att bland andra Afrikanska unionen bett FN:s säkerhetsråd att utnyttja den möjligheten.

Kan skjuta upp processen

Fyra av rådets fem permanenta medlemmar - Storbritannien, Kina, Frankrike och Ryssland men inte USA - har tidigare sagt sig vara villiga att skjuta på processen med kravet att presidenten samarbetar för att de sköra fredsförhandlingarna ska bli till verkligt resultat. al-Bashir har dock inte visat några tecken på att lägga ner sin militära verksamhet. I stället har han försökt utlysa nyval för att skaffa sig en demokratisk plattform och undvika att Sudan utlämnar honom.

ANNONS

-Jag tror inte att al-Bashir kommer att gripas inom den närmaste framtiden. Men vi har sett med Karadzic, Milosevic och Charles Taylor att även de som verkar vara mest utom räckhåll till slut kan få möta rättvisan, säger Sara Darehshori.

När häktningsordern utfärdades reagerade al-Bashir med att kräva att alla utländska hjälporganisationer lämnar Sudan inom ett år.

Många har hävdat att han borde få amnesti om det kan leda till att fredsavtalen sluts, men flera människorättsorganisationer tror att det skulle bli dödsstöten för internationell rättsskipning.

En del av världens ledare som sitter och förhandlar vet med sig att de själva inte har folkets stöd. Därmed förhandlar de i egna intressen när det kommer till prejudikat om åtal av statschefer.

Förhandlar om amnesti

-Det ögonblick en krigsherre själv förhandlar om sin amnesti och lyckas, sås ett frö för nästa diktator i världen. Det är mycket farligt, säger Hans Corell, som varit chef för utrikesdepartementets rättsavdelning och undergeneralsekreterare för rättsliga frågor i FN.

Han säger att man i sådana fall sänder budskapet att rättvisan är förhandlingsbar och att det då finns en risk att andra krigsbrottslingar ställer krav och utpressar genom nya hot om våld.

Sara Darehshori tycker inte heller att amnesti är lösningen.

ANNONS

-Fred och rättvisa förstärker varandra. Först när ledarna som begått allvarliga brott ställs till svars kan man uppnå en långsiktig stabilitet och utveckla rättssystemen i de här länderna.

Fakta: ICC(International Criminal Court)

Charles Taylor

Radovan Karadzic

Joseph Kony

ANNONS