Fartyget Ocean Viking släpper av människor vid en tidigare insats i Italien i januari.
Fartyget Ocean Viking släpper av människor vid en tidigare insats i Italien i januari. Bild: Ingenito/AP

Räddningsbåt hålls i karantän på Sicilien

Läkare utan gränsers räddningsfartyget Ocean Viking har sedan i söndags hållits i karantän utanför Sicilien. Den medicinska personalen ombord larmar nu om att karantänen hindrar fartyget från fortsätt räddningsarbete på Medelhavet.
– Det är som att stoppa en ambulans i utryckning, säger Michael Fark, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser på Medelhavet, i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Sedan söndagen den 23 februari, efter rapporter om utbrottet av coronavirus i Italien, har sök- och räddningsfartyget Ocean Viking hållits i karantän. Detta efter att de 276 personer som räddats på Medelhavet och som befann sig ombord på fartyget fått gå i land. Fartyget drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Mediterranee och utför livräddande insatser i Medelhavet. Bland annat hjälper man till att rädda flyktingar över havet från den pågående konflikten i Libyen.

Larm från båtar i sjönöd

Michael Fark, är ansvarig för Läkare utan gränsers insatser.

– Att sätta Ocean Viking i karantän är detsamma som att stoppa en ambulans mitt i en utryckning. Det är en diskriminerande handling, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vidare meddelare Michael Fark att Ocean Viking de senaste 48 timmarna har nåtts av rapporter om båtar i sjönöd på centrala Medelhavet.

– Covid-19 är ett legitimt folkhälsohot, men det får inte användas som ett rättfärdigande för att stoppa livräddande sök- och räddningsverksamhet till havs. Vi är djupt oroade över vad som har hänt med människorna ombord.

Läkare utan Gränser meddelar att man har vidtagit alla tänkbara förebyggande åtgärder och har ingen anledning att misstänka att någon i besättningen ska ha smittats eller utsatts för viruset.

– Fartyget Ocean Viking behöver omgående återvända till havs för att kunna fortsätta rädda män, kvinnor och barn från att drunkna, säger Michael Fark.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS