Pytonorm härjar hårt i Everglades

ANNONS
|

De i snitt fyra meter långa pytonormarna hör hemma i Sydostasien, men spreds för drygt tio år sedan till södra Florida via den exotiska djurhandeln. De tros ha rymt från djuraffärer, importföretag eller släppts ut av aningslösa ormägare.

Burmesisk tigerpyton har med åren blivit ett allt allvarligare problem i nationalparken och arten är nu spridd i stora delar av södra Florida. Men amerikanska forskare har ändå överraskats av hur hårt de jättelika kräldjuren faktiskt slagit mot det övriga djurlivet i Everglades.

De konstaterar i en ny studie, publicerad i vetenskapstidskriften PNAS, att beståndet av tvättbjörn, pungråttor, vitsvanshjort och rödlo ungefär halverats det senaste decenniet. På senare tid har det inte synts några spår av vare sig kaniner eller rävar. Studien bygger på nattliga observationer i nationalparken under åren 2003–2011.

ANNONS

Den kraftiga nedgången i de aktuella djurbestånden sammanfaller geografiskt med hur tigerpytonarten spridit sig. Däggdjuren är vanligare där pytonormen nyligen etablerat sig och allra vanligast i områden utanför ormens nuvarande spridningsområde.(TT)

ANNONS