Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det ryska mc-gänget Night Wolves fick internationell uppmärksamhet när Rysslands president Vladimir Putin deltog en av deras korteger. Bilden är från 29 augusti, 2011.

Putinvänligt mc-gäng oroar i Slovakien

Det ultranationalistiska ryska mc-gänget Night Wolves, som står nära president Vladimir Putin, har etablerat sig i Slovakien. Det har fått regeringen i EU- och Natolandet att reagera med oro.

Bakom höga, svarta plank och taggtråd syns gamla pansarvagnar och rader av andra militärfordon, parkerade runt långa baracker målade i kamouflagefärger. Den ryska flaggan vajar över huvudingången. Här, i ett litet samhälle sju mil från EU-landet Slovakiens huvudstad Bratislava, har de som kallats "Putins paramilitära förtrupp" slagit sig ner.

Motorcykelgänget Night Wolves började dyka upp allt oftare i medier i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014. De blev internationellt uppmärksammade när den ryske presidenten Vladimir Putin åkte i deras kortege.

Får statligt stöd

- Ledaren för gänget har fått medalj för sin fosterlandskärlek och de får statligt stöd för sina patriotiska aktioner, säger Martin Kragh, Rysslandsforskare vid Utrikespolitiska Institutet, till TT.

Vid Krim-annekteringen paraderade mc-gänget på halvöns gator och visade öppet sitt stöd för den kritiserade ryska aktionen, som fick till följd att företrädare för "nattvargarna" belades med sanktioner. 2015 fick de motsvarande över en miljon kronor för att bygga ett patriotiskt ungdomscenter på Krim.

En del av medlemmarna har också stridit för de ryska trupperna.

Letar allierade

I EU- och Natolandet Slovakien slog sig mc-gänget ner i början av sommaren, efter det att flera andra länder i regionen förbjudit dem att ens passera på sin resa genom Europa. De unika drönarbilderna som visar mc-gängets bas i Slovakien är tagna av radiokanalen Radio Free Europe, som också publicerar klipp på hur gängets ledare hotar kanalens journalister.

Mc-gängets planer i den forna kommuniststaten är förmodligen att agera som just det de är: En del av Rysslands offentliga diplomati vars uppgift är att hitta allierade åt Putin, enligt Martin Kragh som menar att gänget knappast är våldsamma.

- De ser sig själva som patrioter på uppdrag som vill skapa ett positivt engagemang för Rysslands sak, säger Kragh.

Men mc-gängets dagordning sträcker sig längre än så, om man får tro mediers rapportering. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska de ha startat rekrytering i Slovakien och håller militärövningar på basen utanför Bratislava med utrustning som de har lånat av ett krigsmuseum.

Skapar oro

De motorcykelburna Putin-anhängarnas närvaro har nu skapat djup oro i Slovakien för att deras pro-ryska propaganda ska elda på EU- och Natofientliga krafter i landet.

- De söker liera sig med olika aktörer på olika nivåer i samhället, som kan tänkas sympatisera med ryska mål. Det kan vara religiösa ortodoxa grupper, det kan vara patriotiska eller högerradikala grupper som ser Putin som en försvarare av traditionella värderingar, säger Martin Kragh.

Slovakien är redan ett av de centraleuropeiska länderna som är mest pro-ryska, visade en undersökning från opinionsinstitutet Ipsos förra året. Ryssland och Slovakien har också historiskt starka band genom handel och det finns krafter inom landets politik som är intresserade av att Slovakien ska flytta närmare Ryssland. Landet ställde sig endast motvilligt bakom EU:s sanktioner efter annekteringen av Krim. Men de EU-vänliga strömningarna är starkare, säger Kragh.

- Men de skulle på sikt kunna skapa en politisk plattform som kan vara en plattform också för mer radikala och subversiva aktörer.