Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands president Vladimir Putin.

Putins utspel väcker vrede i Ukraina

Ukrainas tillträdande president Volodymyr Zelenskyj uppmanar omvärlden att sätta ytterligare press på Ryssland. Reaktionen kommer sedan president Vladimir Putin beslutat att invånare i utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina lättare ska kunna få ryskt medborgarskap.

Enligt Putins presidentorder har personer som bor permanent i de ukrainska områdena humanitära skäl till förenklade regler, rapporterar flera medier. Men beskedet från Moskva väcker vrede i Ukraina.

"Det här är ytterligare en tydlig bekräftelse för omvärlden av Rysslands verkliga roll som en aggressiv stat som bedriver krig mot Ukraina", skriver Zelenskyj i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Han tillägger att Kiev räknar med ökade diplomatiska påtryckningar och sanktioner mot Ryssland.

Moskva har varit direkt inblandad i striderna mellan regeringsstyrkor och ryskstödda separatister i Donetsk och Luhansk. Utbrytarlänen har inte erkänts av det internationella samfundet. Ryssland annekterade också den ukrainska Krimhalvön i strid mot internationell rätt våren 2014, något som fördömdes världen över och fick EU och USA att svara med sanktioner.

Även Ukrainas avgående president Petro Porosjenko reagerar kraftfullt på Putins beslut, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

- Det är i själva verket Kremls förberedelser på nästa steg i aggressionen mot vår stat – annekteringen av ukrainska Donbas eller upprättandet av en rysk enklav i Ukraina, säger han med hänvisning till den region där Donetsk och Luhansk ligger.

Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin stämmer in i protesterna:

"Rysslands beslut att utfärda pass i de ockuperade ukrainska territorierna innebär en fortsatt aggression och inblandning i våra inre angelägenheter", skriver han på Twitter.