Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Putin vid besöket i Grekland nu i veckan. Foto: Alexandros Avramidis/Reuters via AP

Putins hot mot NATO: "Tvungna att ta till vissa åtgärder"

Vladimir Putin säger att Ryssland kommer att ge igen för att USA placerat missiler i närliggande länder som Rumänien. Det rapporterar CNN. – Nu kommer vi bli tvungna att ta till vissa åtgärder för att se till vår säkerhet, sa den ryske presidenten i fredags.

 

Tidigare denna månad lanserade stod det klart att USA placerat missiler i en militärbas i Rumänien, rapporterar CNN som i sin tur hänvisar till ryska statliga nyhetsbyrån TASS. Syftet, enligt amerikanerna, var att kunna försvara Europa emot Iran och liknade "skurkländer", och hade inget med Ryssland att göra.  

I fredags höll President Putin en presskonferens i Aten där han träffat Greklands premiärminister Aleksis Tsipras. Då kom missilerna i Rumänien upp.

– Invånarna i de rumänska områden har förr inte vetat hur det är att vara i skottgluggen, men nu kommer vi bli tvungna att ta till vissa åtgärder för att se till vår säkerhet, sa Putin på presskonferensen, enligt CNN.

Enligt NATO ska missilerna i Rumänien inte kunna användas för attack eftersom de inte innehåller några explosiva medel, utan är tillverkade endast för att "slå ut" objekt i himlen.

– Alla ryska hot är oberättigade och oansvariga. Ryssland vet mycket väl att missilsystemet är för försvar, och inte designat eller riktat åt deras håll, säger NATO:s talesperson Oana Lungesco till CNN.

– Jag tror inte att han vill hamna i en beväpnad konflikt med NATO men självklart måste Washington titta närmare på det här. Han har en mycket galen personlighet, och vi vet inte hur han kommer reagera på det här.  

Ett liknande missilsystem som det i Rumänien planerar USA att bygga i Polen. Missilsystemet är en del ur ett större NATO-ägt försvarssystem jämte bland annat en radarstation i Turkiet och fyra båtar i Spanien som kan identifiera missiler från fienden, och även skjuta tillbaka. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.