Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Putins coronadrag – öppnar för vaccinturism

Rysslands president Vladimir Putin vill locka tillbaka turister till landet genom att erbjuda dem det ryska coronavaccinet Sputnik V, rapporterar The Moscow Times.
Men den intresserade får se till att gräva djupt i plånboken.

Den som inte orkar vänta på att bli vaccinerad i sitt hemland kanske snart kan åka till Ryssland för att få sin spruta.

Utlänningar som besöker Ryssland ska nämligen mot en avgift kunna vaccinera sig mot covid-19 med landets Sputnik V-vaccin. Den idén framför av president Vladimir Putin.

– Jag ber myndigheterna att utreda det här grundligt till slutet av månaden, för att fastställa hur utländska medborgare ska kunna vaccineras i vårt land mot en avgift, sa Putin på ett ekonomiskt forum i S:t Petersburg, utan att ge några fler detaljer.

LÄS MER: Svenska semesterfavoriten öppnar upp för turister

Den ryska direktinvesteringsfonden, som hjälper till att marknadsföra Sputnik V globalt, uppgav i fredags att man hoppas kunna lansera programmet under juli månad.

Men det kostar. Andrei Ignatiev, ordförande för den ryska turismorganisationen, säger på måndagen att utlänningar får räkna med att hosta upp någonstans mellan motsvarande 12 000 och 20 000 kronor.

Ryssland hårt drabbat av pandemin

Idén tolkas som ett sätt för Ryssland att försöka höja Sputniks V:s globala anseende. Det ryska vaccinet har hittills godkänts i 66 länder och håller på att granskas av både Världshälsoorganisationen WHO, samt EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Om EMA godkänner Sputnik V kan EU-länderna börja använda det.

Trots att det ryska vaccinet började användas mycket tidigt i Ryssland har landet halkat efter i det internationella vaccinracet. Förra veckan hade knappt tolv procent av landets 144 miljoner invånare fått minst en vaccindos, enligt landets hälsominister.

LÄS MER: De åkte bil i 26 timmar – för sin första vaccindos

Coronapandemin har slagit hårt mot landet, som för tillfället rapporterar omkring 9 000 nya smittofall dagligen, skriver The Moscow Times. Totalt har man drygt 120 000 dödsfall i covid-19, enligt Johns Hopkinsuniversitetet.

Ryssland är inte det första landet som vill erbjuda Sputnikvaccinet för att locka turister. Redan i maj erbjöd San Marino människor att besöka landet för att vaccineras med Sputnik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.