Putin viker inte men öppnar för fortsatt dialog

Explosioner i utbrytarrepubliken Transnistrien i Moldavien väcker oro för att kriget sprids i regionen. Tyskland vänder och ger tunga vapen till Ukraina. Putin viker inte men – för vad det är värt – öppnar för fortsatt dialog.

ANNONS
|

– Ryssland anses sträva efter kontroll över östra och södra Ukraina och västerut mot Moldavien. I landets ryskstödda utbrytarrepublik Transnistrien skadades två radiomaster i explosioner tidigt på tisdagsmorgonen, uppger Transnistriens inrikesministerium.

På måndagen hördes en serie explosioner nära byggnaden för statssäkerhetsministeriet i Transnistriens huvudstad Tiraspol, rapporterade den ryska statliga nyhetsbyrån RIA-Novosti.

Ukraina beskriver dessa explosioner som en planerad provokation av den ryska säkerhetstjänsten. Moldaviens president Maia Sandu varnar för att attackerna i Transnistrien är ett försök att eskalera spänningarna och skyller på fraktioner som stöder kriget. Hon manar befolkningen till lugn. Kremls talesman Dmitrij Peskov ser "anledning till oro".

Medan Ryssland trappar upp offensiven i öster fortsätter belägringen av stålverket i staden Mariupol. Ukrainska soldater och civila gömmer sig fortfarande där.

ANNONS

Vladimir Putin säger i samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Ukraina borde "ta ansvar för människor i Mariupols stålverk." Han uppmanar återigen ukrainska militärer där att kapitulera.

En tredje massgrav har hittats nära Mariupol, hävdade borgmästaren i den belägrade sydöstra staden i ukrainsk tv på tisdagen. Nya satellitbilder visar en massgrav vid byn Staryi Krym, enligt stadens myndigheters Telegram-kanal.

Tyskland skickar tunga vapen

Ryska trupper i den ockuperade staden Cherson i södra Ukraina förbereder sig för att hålla en omröstning om framtiden för den större regionen, där folk uppmanas att rösta om dess "självständighet". Samtidigt har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskrivit planen som en "skenfolkomröstning".

En liknande folkomröstning hölls på Krim 2014. Det gav Ryssland en förevändning för att annektera den ukrainska halvön bara några dagar senare.

Civila dödsoffer rapporteras från bland annat Zaporizjzja i sydöstra Ukraina dit evakuerade från Mariupol har kommit. Längre västerut skadades en väg- och järnvägsbro över mynningen av floden Dnjestr kraftigt i en explosion. Bron ligger nära staden Odessa och tycks ha utsatts för ett robotangrepp. "Omständigheter och information om offren håller på att klargöras", uppgav myndigheterna på tisdagseftermiddagen.

Robotangrepp mot Odessa under helgen riktades bland annat mot en vapendepå och bostadshus.

Tysklands regering tänker leverera cirka 50 luftvärnskanonvagnar baserade på chassit från stridsvagnen Leopard 1 till Ukraina. Det beskedet ger landets försvarsminister Christine Lambrechts vid ett internationellt försvarsministermöte i Tyskland på tisdagen. Det är en vändning. Den tyska inställning har hittills inte velat stötta Ukraina med tyngre försvarsmateriel.

ANNONS

– Nationer från hela världen står enade i vår beslutsamhet att stödja Ukraina i dess kamp mot Rysslands imperialistiska aggression. Ukraina tror helt klart att de kan vinna, och det gör alla här också, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov mötte FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på tisdagen i Moskva.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov mötte FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på tisdagen i Moskva. Bild: TT

FN: ”Behöver humanitära korridorer”

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar Nato för att ge militärt bistånd till Ukraina. Risken säger att konflikten eskalerar till tredje världskriget.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres träffade Lavrov i Moskva på tisdagen. Han kräver en vapenvila och omedelbara humanitära korridorer ”som är säkra och effektiva på riktigt”.

Han vill etablera en "humanitär kontaktgrupp" där Ryssland, Ukraina och FN diskuterar möjligheten för en säker evakuering av civila. Han vill även se en oberoende utredning om krigsförbrytelser i Ukraina. Efter mötet med Guterres på tisdagskvällen säger Putin:

– Vi förväntar oss och hoppas fortfarande att vi kommer att kunna nå överenskommelser genom en diplomatisk kanal.

De senaste samtalen i Istanbul hade nått ett "genombrott", men han ansåg att de hade spårat ur efter rapporterna om grymheter mot civila i den ukrainska staden Butja.

Putin såg detta som en "provokation" och tillägger att "den ryska armén inte hade något med saken att göra". Han säger dock att förhandlingarna med Ukraina kommer att fortsätta i ett onlineformat och hoppas att samtalen ska ge ett positivt resultat.

ANNONS

Guterres kommer senare i veckan möta Ukrainas president Zelenskyj i Kiev.

LÄS MER:Belägrade svälts ut – därför lämnar de inte stålverket

LÄS MER:Analys: Attack på Odessa avslöjar Putins planer

LÄS MER:”Vi vill bara komma härifrån säkert, så att ingen skadas”

LÄS MER:Så försöker trängd Putin skrämma väst i kriget

LÄS MER:Alliansfriheten omprövas i Europa efter Rysslands invasion

LÄS MER:Soldater ger inte upp: "Kan bli vårt sista meddelande"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS