Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte den 29 november. Arkivbild. Bild: Mikhail Klimentyev/Sputnik/poolfoto från Kreml via AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte den 29 november. Arkivbild. Bild: Mikhail Klimentyev/Sputnik/poolfoto från Kreml via AP/TT

Putin säger sig vilja samarbeta med Nato

Rysslands president Vladimir Putin säger att landet gärna samarbetar med försvarsalliansen Nato.

– Vi har vid återkommande tillfällen uttryckt vår villighet att gemensamt stå emot riktiga hot, säger Putin enligt ryska nyhetsbyråer, samma dag som ledare för Natos medlemsländer träffas i Storbritannien.

Rysslands relation till Natoländerna har försämrats av flera anledningar, bland dem annekteringen av Krimhalvön 2014 och anklagelser om påverkansförsök vid val. Mordförsöket på ex-spionen Sergej Skripal i Storbritannien, där giftet dödade en brittisk kvinna, föranledde en stor diplomatisk kris. I Tyskland väntas riksåklagaren inom kort anklaga Ryssland för mordet på en georgisk man i en park i Berlin i somras.

Vladimir Putin anser att Natoländerna överdriver hotbilden från Ryssland och han kritiserar den upprustning som sker i flera av landets grannländer. Han säger att man i stället kan samarbeta mot internationell terrorism, i mindre väpnade konflikter och för en nedrustning av massförstörelsevapen.