Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Putin använde det förbjudna ordet

Rysslands president Vladimir Putin sade i torsdags att landet strävar efter att "avsluta detta krig". Det är så vitt känt första gången som han offentligt använder det förbjudna K-ordet.
USA uppmanar nu presidenten att erkänna verkligheten och dra tillbaka sina styrkor från Ukraina.
Rysslands president Vladimir Putin använde ordet 'krig' om Ukrainakriget vid en presskonferens på torsdagen.
Rysslands president Vladimir Putin använde ordet "krig" om Ukrainakriget vid en presskonferens på torsdagen. Bild: Sergey Guneev/Sputnik/Kreml via AP/TT

När Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari förbjöd regimen ordet "krig" om kriget. I stället skulle det i alla led benämnas som en "särskild militäroperation".

– Vårt mål är inte att ge fart till detta svänghjul till militär konflikt, utan tvärtom att få ett slut på det här kriget. Det är vad vi strävar efter och kommer att fortsätta sträva efter, sade Putin när han framträdde inför reportrar på torsdagen.

Icke-statliga men hårt statsgranskade medier som Interfax och RBK citerar Putin rakt av. De har tidigare inte använt ordet – på ryska "vojnu" – om Ukrainakriget i sin rapportering.

USA: Dra tillbaka styrkorna

Enligt USA:s utrikesdepartement bör Putin, som nästa steg i att erkänna verkligheten, dra tillbaka styrkorna från Ukraina, rapporterar AFP.

– Sedan den 24 februari har USA och resten av världen vetat att Putins "särskilda militäroperation" är ett oprovocerat och orättfärdigt krig mot Ukraina. Till slut, efter 300 dagar, kallade Putin kriget för vad det är, säger en talesperson för departementet.

– Det ukrainska folket finner självklart liten tröst i att Putin konstaterar det självklara, vilket också de tiotusentals ryska familjer vars släktingar dödats under Putins krig gör.

Lokalpolitiker kräver utredning

Medier i Ryssland förhåller sig till myndigheternas regler under hot om skarpa straff, i ett läge där de flesta självständiga medier har bannlysts eller drivits i exil.

En lokalpolitiker i centrala S:t Petersburg har gått ut och krävt att de federala myndigheterna inleder en brottsutredning mot presidenten, med hänvisning till att ett antal personer har dömts i landet i år endast för att ha sagt "krig".