Carles Puigdemont, avsatt katalansk regionpresident, på en presskonferens i tisdags.
Carles Puigdemont, avsatt katalansk regionpresident, på en presskonferens i tisdags.

Puigdemont vägrar åka till domstol i Madrid

Kataloniens avsatte regionpresident Carles Puigdemont kommer inte att återvända till Spanien, eftersom "risken då är stor att han blir inlåst", uppger Puigdemonts belgiske advokat.

ANNONS
|

Specialdomstolen Audiencia Nacional i Madrid har begärt att Puigdemont ska vittna inför tribunalen, misstänkt för uppror och uppvigling. Men Puigdemont, som åkt Bryssel tillsammans med ytterligare 13 personer ur Kataloniens avsatta regionregering, vill i stället svara på frågor där han nu befinner sig.

Om Puigdemont inte infinner sig i domstolen kan en arresteringsorder utfärdas, vilket i sin tur skulle innebära att han inte kan ställa upp i nyvalet som spanska regeringen utlyst till den 21 december. Men ännu har ingen arresteringsorder utfärdats enligt advokaten Paul Bekaert.

Vill åtala

När det katalanska parlamentet röstade för självständighet skedde det enligt Madrid i strid med landets författning – och i fredags avsattes Puigdemont av Spaniens regering och senat. På måndagen meddelade riksåklagaren José Manuel Maza att han vill åtala både Puigdemont och en rad andra politiker som drivit beslutsprocessen för katalansk självständighet.

ANNONS

Regeringen i Madrid har också beslutat om det regionala nyvalet och upplöst Kataloniens parlament som svar på självständighetssträvandena. Puigdemont har lovat att respektera valresultatet.

9 av 14

Av de totalt 14 höga beslutsfattare i den avsatta regionregeringen som kallats till Audiencia Nacional på torsdag och fredag väntas 9 infinna sig, skriver nyhetsbyrån AP. Bland dessa finns Puigdemonts andreman Oriol Junqueras samt Raül Romeva som motsvarade utrikesminister i den katalanska regionregeringen.

Högsta domstolen i Spanien har redan tagit upp riksåklagarens begäran om att den katalanska talmannen Carme Forcadell ska åtalas. Undersökningsdomaren i målet, Pablo Llarena, har kallat henne och de vice talmännen till HD, där de ska framträda på torsdag och fredag i egenskap av misstänkta och i närvaro av advokater.

TT-AFP-AP

Fakta: Många hotas av åtal

Spaniens centralregering tog i fredags, med stöd av senaten, över styret av Katalonien. Detta sedan det regionala parlamentet röstat för att utropa självständighet.

Spaniens riksåklagare José Manuel Maza vill ställa katalanska ledare inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning. Vissa av anklagelserna kan bestraffas med 30 års fängelse.

RÅ har vänt sig till två centrala domstolar:

Specialdomstolen Audienca Nacional har fått begäran som gäller den avsatte presidenten Carles Puigdemont och andremannen Oriol Junqueras, bland andra. Audiencia Nacional behandlar brott mot staten, misstänkta terrorbrott med mera.

Högsta domstolen (Tribunal Supremo) handlägger målet mot det katalanska parlamentets talman Carme Forcadell och en rad andra personer. HD är högsta instans i bland annat förvaltningsrättsliga mål.

Källor: El País och domstolsväsendets sajt www.poderjudicial.es

ANNONS