Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont. Arkivbild.
Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont. Arkivbild.

Puigdemont stannar i Belgien till efter valet

ANNONS
|

Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont kommer att stanna i Belgien till efter nyvalet den 21 december, säger hans advokat.

- Vad som än händer så kommer de att vara i Bryssel till minst den 21 december, och enligt mina uträkningar kan det här pågå till mitten av januari, säger advokaten Jaume Alonso Cuevillas, och hänvisar till Puigdemont och fyra av hans tidigare ministrar.

ANNONS

Puigdemont flydde till Belgien efter att centralregeringen tog över styret av Katalonien som följd av den olagliga folkomröstningen om katalansk självständighet. Spanien har begärt honom utlämnad.

Spaniens riksåklagare vill ställa Puigdemont och andra katalanska ledare inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel.

TT-AFP

Fakta: De fängslade politikerna

Valdeltagandet var lågt men en klar majoritet röstade den 1 oktober för katalansk självständighet i en folkomröstning som förbjudits av centralregeringen i Madrid. Enligt författningsdomstolen var den olaglig.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en katalansk självständighetsförklaring.

Senare samma dag tog centralregeringen med stöd av senaten över styret av Katalonien genom att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet. Nyval utlystes till den 21 december.

Den 2 november häktade specialdomstolen Audiencia Nacional åtta av de avsatta katalanska ministrarna samt en som nyligen avgått misstänkta för bland annat uppror och uppvigling – brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Även ledarna för självständighetsrörelserna Katalanska nationalförsamlingen (ANC) och Òmnium Cultural –.Jordi Sànchez respektive Jordi Cuixart – sitter frihetsberövade.

Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont befinner sig i Belgien tillsammans med fyra av sina före detta ministrar. Spanien har begärt dem utlämnade.

ANNONS