Förespråkare för ett självständigt Katalonien demonstrerar utanför häktet i tyska Neumünster, där Carles Puigdemont har suttit frihetsberövad.
Förespråkare för ett självständigt Katalonien demonstrerar utanför häktet i tyska Neumünster, där Carles Puigdemont har suttit frihetsberövad.

Puigdemont slipper tysk häktning

Den tidigare katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont kan släppas fri mot borgen medan Spaniens begäran om utlämning behandlas. Det har en tysk domstol beslutat. Beskedet från den tyska domstolen kan samtidigt sätta käppar i hjulet för spanska åklagares försök att åtala Puigdemont för uppror.

ANNONS
|

Puigdemont greps den 25 mars av tysk polis och sitter sedan dess i fängsligt förvar. Han är efterlyst av Spanien efter den illegala folkomröstningen och efterföljande katalanska självständighetsförklaringen i höstas. I hemlandet har åtal väckts mot honom och andra katalanska separatister för uppror mot spanska staten och förskingring av offentliga medel.

Ej personligen inblandad

Men domstolen i tyska delstaten Schleswig-Holstein underkänner de spanska åklagarnas anklagelser om uppror som grund för utlämning. Däremot kan åtalet för korruption vara skäl för att begära honom utlämnad, heter det i torsdagens uttalande från den tyska domstolen.

ANNONS

Eftersom Puigdemont inte personligen var inblandad i våldshandlingar i samband med folkomröstningen i Katalonien så är hans agerande inte straffbart enligt tysk lag, anser domstolen.

Domstolens talesperson Frauke Holmer säger till Reuters att om Puigdemont utlämnas misstänkt för korruption innebär det att han inte kan åtalas för uppror i Spanien.

Rapportera varje vecka

Domstolen satte en borgen på 75000 euro (närmare 775000 kronor) för Puigdemont. Enligt villkoren får han inte lämna Tyskland och måste rapportera till polisen varje vecka. Det är oklart när han kan lämna häktet i Neumünster. Hans advokat Till Dunckel säger att borgensvillkoren ska uppfyllas så snart som möjligt men att det kanske inte är möjligt att Puigdemont kan släppas fri redan under torsdagskvällen.

TT-Reuters-AFP

ANNONS