Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stökiga protester i Barcelona.

Puigdemont släpps inte på fri fot

Carles Puigdemonts kommer att fortsätta sitta frihetsberövad, meddelar den tyska åklagaren. Den katalanske ex-ledaren får vänta på besked om han kommer att utlämnas till Spanien – troligen till efter påskhelgen.

Puigdemont ställdes under måndagseftermiddagen inför en regional domstol i staden Neumünster i den tyska delstaten Schleswig-Holstein.

Efteråt mötte den tyske åklagaren Georg-Friedrich Güntge pressuppbådet som samlats utanför och gav besked: Puigdemont kommer att hållas kvar i förvar.

- Han verkade lugn och behärskad, säger Güntge, som svar på en fråga om hur Kataloniens ex-president framstod i rättssalen.

Puigdemont kommer att vara frihetsberövad fram tills dess att ytterligare en rättsinstans i staden beslutat om Tyskland ska utlämna honom till Spanien. Det är ett beslut som troligen dröjer till efter påsk, enligt en talesperson vid domstolen.

Gripandet av den Carles Puigdemont har väckt omfattande protester i Katalonien. Totalt skadades omkring 100 personer, varav 23 poliser, under protester på söndagskvällen runt om i regionen. Nio personer har gripits, enligt myndigheterna.

Puigdemont gick i landsflykt i Belgien i början av november. Han riskerar upp till 25 års fängelse för uppror och andra brott efter höstens otillåtna folkomröstning och självständighetsförklaring för Katalonien.

I fredags återaktiverade domaren Pablo Llarena i Spaniens högsta domstol den europeiska arresteringsordern för Puigdemont. Och på söndagsförmiddagen stoppade tysk polis en bil vid orten Schuby, cirka tre mil från tysk-danska gränsen. I fordonet fanns Puigdemont och fyra personer. Sällskapet var på väg till Belgien, skrev Puigdemonts advokat Jaume Alonso-Cuevillas på Twitter.