Carles Puigdemont inför en föreläsning vid Helsingfors universitet på fredagen.
Carles Puigdemont inför en föreläsning vid Helsingfors universitet på fredagen.

Puigdemont reste genom Sverige

Den katalanske ex-ledaren Carles Puigdemont passerade Sverige i en bil under helgen, enligt dansk polis. Men svensk polis tycks inte ha varit inkopplad i ärendet.

ANNONS
|

Den danska rikspolisen bekräftar för nyhetsbyrån Ritzau att de fick information om att Carles Puigdemont var på väg genom Danmark, mot Tyskland, i en viss typ av bil.

Puigdemont befann sig först i Finland och planerade att träffa politiker där, men när en spansk domare återaktiverade den europeiska arresteringsorder som tidigare legat ute för honom lämnade han snabbt landet. Då ska han ha rest söderut – genom Sverige.

Ingen svensk info

Svensk polis tycks dock inte ha fått någon information om hans genomresa. Den internationella enheten inom Nationella operativa avdelningen, som är den del av polisen som vanligtvis hanterar den typen av frågor, har inte hanterat ett sådant ärende, uppger polisens presstjänst för TT.

ANNONS

Säkerhetspolisen kommenterar inte om de har någon information om saken.

Enligt den danska rikspolisen hörde tysk polis av sig till dem vid klockan 10.50 på söndagen och berättade att Puigdemont var på väg genom landet. Runt tio minuter senare hade han korsat en gränskontroll på Jylland och fortsatt in i Tyskland. Ungefär tre mil från gränsen stoppades bilen av tysk polis.

Agenter följde resan

Totalt ska fem personer ha suttit i fordonet och enligt Puigdemonts advokat Jaume Alonso-Cuevillas var de på väg till Belgien.

Spanska underrättelseagenter ska ha följt sällskapet under hela färden genom Norden, skriver Ritzau.

Nu sitter Carles Puigdemont i förvar i Neumünster i norra Tyskland och inväntar besked om huruvida han ska utlämnas till Spanien eller inte. Han riskerar upp till 25 års fängelse för uppror och andra brott i samband med höstens otillåtna folkomröstning och självständighetsförklaring för Katalonien.

TT

ANNONS