Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carles Puigdemont på Köpenhamns flygplats.

Puigdemont lovar bilda ny regering

Den katalanske exledaren Carles Puigdemont, på besök i Danmark, insisterar på att bilda ny regionregering. Spanska åklagares försök att få Puigdemont gripen i Danmark har stoppats av Högsta domstolen i Madrid.

I ett tal på Köpenhamns universitet lovade Puigdemont att inte ge vika för "hoten från Madrid".

- Snart kommer vi att bilda en ny regering... det är dags att få slut på deras förtryck och hitta en politisk lösning för Katalonien, sade Puigdemont.

Samtidigt som Puigdemont landade i Köpenhamn lämnade spanska åklagare in en begäran till Högsta domstolen i Madrid om återaktivering av förra årets europeiska arresteringsorder. Men efter några timmar avvisade HD begäran, rapporterar medier i den spanska huvudstaden.

Att talmannen för Kataloniens parlament nominerade exledaren Carles Puigdemont till posten som regionens president retade upp regeringen i Madrid ytterligare.

Puigdemont har, trots spanska protester, rest från Belgien till Danmark, för att delta i en debatt på Köpenhamns universitet och träffa folketingspolitiker.

Sedan Kataloniens försök till självständighet förra året är Puigdemont baserad i Bryssel. I Spanien finns fortfarande en order om att han ska gripas, men den internationella begäran om gripande som Madrid-regeringen fick utfärdad efter folkomröstningen i höstas är indragen.