Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Carles Puigdemont talar med pressen efter att ha träffat ledamöter i Folketingets utrikesutskott i Köpenhamn.

Puigdemont hyllar dansk modell

Kataloniens exledare Carles Puigdemont är i Danmark för att skapa debatt. Det sade han när han träffade danska parlamentariker i Christiansborg för att diskutera krisen i Katalonien, men också Danmarks hantering av semiautonoma Grönland och Färöarna.

Puigdemont hyllade under ett seminarium på Köpenhamns universitet Danmarks politik när det gäller att utöka självstyret för de tidigare kolonierna. Han gav inga besked om eller när han tänker återvända till Spanien från sin exil i Belgien.

- Min återkomst till Barcelona kommer inte bara att bli goda nyheter för folket i Katalonien som stöder vår sak, utan även för spanjorer och den spanska demokratin, sade Puigdemont enbart.

Inbjudna till mötet i Folketinget var representanter för partierna i utrikesutskottet. Regeringspartierna avstod dock, och även Socialdemokraterna samt Dansk Folkeparti tackade nej till att träffa Puigdemont, med hänvisning till att man inte vill lägga sig i Spaniens inre angelägenheter.

Spaniens regering bevakar gränserna noggrant för att hindra Puigdemont från att smita in i landet, meddelade samtidigt den spanske inrikesministern.