Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Demonstranter i Puerto Rico. Bild: Dennis M. Rivera Pichardo/AP/TT
Demonstranter i Puerto Rico. Bild: Dennis M. Rivera Pichardo/AP/TT

Puerto Rico jublar över guvernörens avgång

Tusentals dansade på gatorna sedan Puerto Ricos guvernör Ricardo Rosselló meddelat att han lämnar sin post.
Avgången kommer efter två veckor av massiva och ibland våldsamma protester och hot om riksrätt.

"Jag meddelar att jag kommer att lämna posten som guvernör fredagen den 2 augusti klockan 17.00", säger Rosselló i ett uttalande.

Kvarteren utanför guvernörsbyggnaden i San Juan fylldes av tusentals dansande människor, mestadels unga, som viftade med flaggor och brände av fyrverkerier och ropade slagord.

-Det är fantastiskt, det är underbart, jag är så lycklig. Det är dags att vakna och jag är så stolt över mitt land, sade 19-årige Leonardo Elias Natal.

Bakgrunden till protesterna är vad som kommit att kallas "Rickyleaks", där läckta chattloggar visade hur Rosselló och elva andra personer hånade bland annat homosexuella, kvinnor och offer för orkanen Maria som härjade ön 2017.

Bara några dagar innan läckan publicerades greps dessutom sex regeringstjänstemän misstänkta för att ha förskingrat drygt 140 miljoner kronor som skulle ha gått till återuppbyggnad efter orkanen. Skandalerna sammanföll och gav upphov till gatuprotester som sedan dess fortsatt att växa i storlek.

Försökte blidka

Ricardo Rosselló försökte blidka demonstranterna genom att i söndags meddela att han avgår som ledare för partiet Partido Nueva Progresista och att han inte ställer upp för omval.

Men det var inte nog, menade hundratusentals som blockerat gatorna i Puerto Ricos huvudstad San Juan med krav på att Rosselló omgående ska lämna guvernörsposten.

Och på torsdagen kom det väntade beskedet. Rosselló avgår.

I ett uttalande säger guvernören att han hoppas att Puerto Rico ska "fortsätta enat och gå framåt som det alltid har gjort" och att beslutet ska leda till "försoning" hos befolkningen.

Nya protester?

Roselló efterträds av Wanda Vázquez, som har haft rollen motsvarande justitieminister i det självstyrande amerikanska territoriet. Beskedet att Vázquez efterträder Rosselló möttes av burop från många av de protesterande på gatorna, eftersom hon anses stå guvernören för nära.

En del lovade att protesterna skulle fortsätta om Vázquez intar ämbetet. 21-åriga Julie Rivera säger att hon är "väldigt lycklig" över att Rosselló avgår, men:

-Jag vet att vi måste stanna kvar här och skrika.

Ricardo Rosselló. Arkivbild.. Bild: Carlos Giusti/AP/TT
Ricardo Rosselló. Arkivbild.. Bild: Carlos Giusti/AP/TT

Puerto Rico är en ö i Västindien, som tillsammans med flera mindre öar utgör ett självstyrande amerikanskt territorium.

De 3,3 miljoner invånarna (2018) är amerikanska medborgare men har inte rätt att rösta i amerikanska president- och kongressval, så länge de inte flyttar till det amerikanska fastlandet.

Däremot har Puerto Rico en egen guvernör, senat och ett representanthus. Den politiska debatten har länge kretsat kring frågan om förhållandet till USA, där de tre partierna representerar olika hållningar.

Partido Nueva Progresista (PNP) vill göra ön till en amerikansk delstat, Partido Popular Democrático (PPD) vill behålla dagens status, och Partido Indepentista Puertorriqueño (PIP) vill att Puerto Rico blir en helt självständig stat.

Flera folkomröstningar om landets framtid har hållits genom åren. I den senaste, som hölls i juni 2017, ville 97 procent att landet skulle bli en delstat. Men omfattande bojkotter gjorde att endast 23 procent av de röstberättigade röstade.

Det är upp till den amerikanska kongressen att godkänna nya delstater.

Puerto Rico var en spansk koloni till 1898, då USA tog kontroll över ön.

Källor: NBC, BBC, NE, CNN