Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rörelsen Gula västarna förbereder nya protester runt om i Frankrike, bland annat i Nantes där Vicky Robert med sin dotter Léa Robert har rest in till från den lilla byn Arthon en Retz för att protestera.

Protestsympatisör: De talar till regeringen

Över hela Frankrike protesterar Gula västarna. Det ligger i det franska folkets dna att säga ifrån mot upplevda orättvisor.

I centrala Nantes vid Loirefloden i västra Frankrike har Gula västarna samlats vid Place du Commerce för att marschera mot ett område norr om staden. Demonstranterna planerar att gå ut mot handbollsarenan Hall XXL, vilket innebar att EM-mötet mellan Sverige och Frankrike fick flyttas till söndagen.

Eva Spaeter från Paris och Tea Franc de Ferriere, som studerar i Nantes, står vid en hållplats vid Place du Commerce, men de kommer inte att demonstrera.

- Men vi håller med dem som protesterar. Däremot är det bara hemskt det som händer i Paris med alla våldsamheter, säger Eva Spaeter.

I folkets dna

Att demonstrera mot upplevda orättvisor finns i det franska folkets dna, menar Tea Franc de Ferriere.

- Vi är vana vid att protestera i Frankrike när det är något som vi tycker är dåligt. Om det är något vi tycker att regeringen gör dåligt: då talar folket till regeringen på det här sättet, säger hon.

Båda säger att proteströrelsen Gula västarna på något vis har kidnappats av våldsamma människor, men den stora massan som är ute på gatorna är fredliga och är upprörda över många olika frågor.

- Det började ju med bränslepriserna men nu är det allt möjligt. På något sätt är det gamla problem och frågor som nu har bubblat upp på det här sättet, säger Spaeter.

Sammelsurium av frågor

Att protesterna kommit att omfatta vitt skilda frågor – allt från moral till konspirationsteorier – kanske kan illustreras av Vicky Robert och hennes dotter Léa Roberts syfte med att delta i protesterna. De har rest in till Nantes från den lilla byn Arthon en Retz.

- Vi protesterar mot regeringens skolpolitik. Vi är emot att barnen redan från sex års ålder har sexualundervisning i skolan och mot obligatorisk vaccinering av våra barn, säger Vicky Robert till TT:s utsända.

Minskat stöd

Det är gott om poliser ute på gatorna i Nantes, men butikerna har öppet som vanligt och folk är ute och handlar på julmarknaden i duggregnet. Runt 2 000 personer har anslutit till demonstrationståget, enligt lokala medier.

Stödet till Gula västarna har minskat, men studenten Tea Franc de Ferriere tror att demonstrationerna kommer att fortsätta.

- Det är en generationsfråga. Det finns många äldre på landsbygden som har det dåligt ekonomiskt och som får kämpa för att få det att gå runt varje månad. De kommer fortsätta att protestera, men man kan ju hoppas att de som är våldsamma försvinner, säger hon.